ЕМА разреши употребата на лекарство срещу COVID-19 на ''Пфайзер''

Противовирусните таблетки се прилагат в първите дни след заразяване с коронавирус

OFFNews 17 декември 2021 в 09:09 3932 0

Снимка Pixabay

Държавите от ЕС могат да използват противовирусните таблетки за лечение на COVID-19 на компанията "Пфайзер" - паксловид, в ранните етапи след поставяне на диагноза, въпреки че процедурата по одобрение все още не е приключила, обяви лекарственият регулатор на ЕС, цитиран от Ройтерс.

Пациентите с висок риск от тежко прекарване на болестта трябва да започнат петдневен курс на прием на паксловид възможно най-скоро след поставяне на диагнозата или в рамките на 5 дни от появата на симптоми, но не и ако вече е необходимо да им се подава допълнителен кислород, гласи становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

"Съветът на агенцията сега може да бъде използван за подкрепа на национални препоръки за възможната употреба на лекарството преди даване на разрешение за търговия", се казва в изявлението.

ЕМА и преди е позволявала по подобен начин употребата на някои инжектирани лекарства на основата на антитела и това се случва в момент, когато правителствата бързат да подсилят арсенала си за борба срещу Омикрон. Има вероятност новият коронавирусен вариант вече да е развил резистентност срещу някои от тези лекарства, отбелязва Ройтерс.

На фона на увеличаването на новите случаи на коронавирус в Европа, ЕМА взе подобно решение миналия месец за хапчето молнупиравир на компанията "Мерк". Агенцията посъветва то да бъде приемано в рамките на пет дни от появата на първите симптоми за лечение на пълнолетни пациенти, които не се нуждаят от кислородна подкрепа и са изложени на риск от влошаване на болестта.

Според публикувани тази седмица данни хапчето на "Пфайзер" е почти 90 процента ефективно за предотвратяване на хоспитализации и смърт при високорискови пациенти и по последни данни от лаборатории лекарството запазва ефективността си срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

ЕС все още води преговори за закупуване на лекарствата на "Мерк" и "Пфайзер". Не е ясно кога или дали Европейската комисия ще започне процедура по съвместни поръчки на тези медикаменти и колко държави ще си осигурят доставки чрез европейската схема или ще ги закупуват индивидуално.

"Пфайзер" съобщи във вторник, че скоро очаква одобрение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата и други регулаторни органи.

Решенията идват на фона на опитите за справяне с повишаването на броя на инфекциите в Европа, което заплашва да претовари здравните системи и на фона на бързото разпространяване на Омикрон. Това накара някои правителства отново да въведат ограничения преди началото на коледните празници, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!