Едва 2% са имунизираните у нас с единствената противоракова ваксина

Янка Петкова 30 май 2023 в 15:39 2010 0

академия HVP

Снимка PR Care

Академия за журналисти на Коалиция HPV

С единствената одобрена до момента противоракова ваксина - ваксината срещу HPV (човешкия папилома вирус) - у нас са имунизирани едва 2% от населението. Същевременно всеки ден диагнозата "рак на шийката на матката" чуват 43 жени, а една от заболелите умира. Данните бяха оповестени на академия за журналисти, организирана от Коалиция HVP

Ваксината срещу HVP (човешкия папилома вирус) предпазва от рак на маточната шийка, ануса, пениса, вулвата, орофарингиалната област, съобщи вирусологът проф. Радка Аргирова.

Над 200 са видовете човешки папилома вирус. Повечето от тях не създават проблеми, но има високорискови, които причиняват онкологични заболявания. HPV е ДНК вирус, който се отличава от другите, защото няма антитела, тъй като е вътреклетъчен. Изолира се при цитонамазка или изследване на уретрално или вагинално съдържимо, намазка от генитални брадавици, поясни проф. Аргирова.

По думите ѝ това е първата противоракова ваксина, в нея няма вирус, а вирусоподобни частици. Това я прави напълно безопасна. До момента са поставени между 6 и 7 милиона дози. Масовите имунизации датират още от 2006 г., каза вирусологът.

Ваксината срещу човешкия папилома вирус е включена в имунизационните програми на над 150 държави. И докато в Западна и Централна Европа има намаляване на смъртността от ваксинопредотвратим рак, в Източна Европа смъртните случаи растат, каза проф. Аргирова. У нас ракът на шийката на матката се диагностицира в напреднал стадий, липсва профилактика, пренебрегват се симптоми, които биха подсказали болестта.

Най-важният контингент, който трябва да бъде обхванат с ваксинопрофилактиката са момичетата на възраст 9-14 г., но доста държави включват и момчетата с цел да се предотврати появата на болести, причинени от вируса, подчерта тя.

доц. Михаил Околийски

Името на националната програма е за превенция на рака на маточната шийка, таргетът са момичетата. Тя трябва да бъде променена, за да бъдат включени и момчетата, което е практика в другите страни. За съжаление, мандатът ни е да даваме препоръки, но те нямат силата на директивите на ЕС, не можем да налагаме добрите практики, а само да препоръчваме, каза управляващият офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас доц. Михаил Околийски.

Той припомни акцентите в стратегията на СЗО за предотвратяване на заболяванията, причинени от HPV - 2020-2030г.: до 2030 г. 90% от момичетата до 15 години да бъдат ваксинирани; 70% от жените до 35 г. да се изследват за носителство на вируса и когато навършат 45 г. да го направят отново; 95% от жените, които вече са диагностицирани, да бъдат лекувани.

Има национална програма, която покрива безплатната ваксинация, но въпреки това имунизираните срещу HPV продължават да бъдат тревожно малко, обясни доц. Околийски. Той даде пример с Румъния, където само за три месеца са поставени 100 000 дози.

Ваксинирането на момичетата у нас е комплексен проблем. В България тотално се проваля системното сексуално образование на младите хора. Здравното и сексуално образование са предвидени в учебната програма, осигурено е финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, но заради политическата нестабилност все още не е въведено и се губи ценно време. Проваляме се в създаването на групов имунитет, в предпазването от ракови заболявания, свързани с човешкия папилома вирус, а страни като Австралия са напът напълно на изкоренят болестите причинявани от HVP. Изпреварват ни дори Албания, Киргизстан и Сърбия, каза доц. Околийски.

Според него у нас има страх да се говори на сексуална тематика, за безопасен секс, здравословни партньорски връзки, а това е важен елемент от общественото здраве.

Той очерта и основните препоръки на коалиция HVP: да се въведе ваксината срещу човешкия папилома вирус в имунизационния календар на страната; да се проследяват адекватно всички жени с положителен скринингов тест; да се увеличи обхватът на скрининга с включването на повече групи и да се разработи система, която да осигурява осигурява качествени профилактични прегледи.

д-р Момчил Баев

"В България няма адекватна статистика на онкологичните заболявания, тъй като раковият регистър беше унищожен през годините", подчерта д-р Момчил Баев от фондация "Астра форум". Той подкрепи идеята в националната програма за профилактика на HPV заболяванията да бъдат включени и момчетата. Освен рутинната имунизация между 9 и 14-годишна възраст с две дози, да се популяризира и догонващата - извън споменатата възраст, с три дози, препоръча той.

Ефектът от ваксинациите ще се види след 2-3 десетилетия, а това не носи политически дивиденти днес. Липсват управници със стратегическо мислене. В държавите, където ваксината е рутинна и с високо покритие, има над 63% спад на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус, каза д-р Баев.

д-р Гергана Николова

Хората масово не  знаят какво е човешки папилома вирус. Когато не познаваш нещо, не знаеш, че трябва да се страхуваш от него и не си мотивиран да вземеш мерки, за да предпазиш децата си, каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз.

Тя подчерта, че цитонамазката от профилактичния пакет за жените, не включва изследване за HPV. То се прави допълнително, по искане на пациентката и се заплаща, но ще покаже дали сте носители на вируса, обясни тя. 

"Изследвайте се, ваксинирайте се, направете го с партньора си, с догонваща имунизация. Ваксината може да се поръча в аптека, тя е деветкомпонетна и се поставя в три дози", призова д-р Николова.

След лекционната част, по метода „Световно кафене“ лекари и журналисти участваха в разработването на стратегии как да се мотивират лекарите и работещите в образователната система, за да се подобри ваксинопрофилактиката срещу онкогенните типове HPV.

Световното кафене е безотказен метод, при който хора с различна експертиза за много кратко време успяват да дадат идеи за разработване на различни политики и стратегии“, обясни обучителят по метода „Световно кафене“ проф. Милена Драгова - председател на Българската асоциация за коучинг и сертифициран треньор по невро-лингвистично програмиране и преподавател в НБУ.

Повече за вируса, заболяванията, които може да причини и как да се предпазите от тях можете да намерите тук. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!