Доц. Кунчев: Ще препоръчам нови мерки за цялата страна

OFFNews 30 август 2021 в 11:26 2814 1

Снимка Архив/БТА

Неминуемо е да се затегнат мерките в червените зони. От тази седмица и за цялата страна ще предложа да се наложи наложи 50% капацитет на заведенията и забрана на масови събития. Това каза по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Поради спецификата на Делта варианта бройката на заразените е голяма и ще продължи да расте, но процентът на хората в болница и в интензивни отделения засега е по-малък, подчерта доц. Кунчев. Той прогнозира 1500-2500 заразени на ден през следващата седмица и към 4000-4500 на болнично лечение.

Това все още не заплашва системата и ако има спад ще се справим, но ако продължи да расте заболеваемостта ще има проблем, уточни той.

Епидемиологът посочи, че в Бургас и Търговище се забелязва плато (задържане на нивата на разпространение на COVID), но отбеляза, че в повечето случаи заразата е тръгнала от частни събирания. Различна е и картината на боледуващите. Докато в Бургас и Търговище има сравнително малко тежки случаи, във Велико Търново отбелязват сривове на хоспитализираните на 3-4 ден, рязко влошаване и нужда от интубация.

Основен проблем е обезпечаването на COVID отделенията с кадри, посочи доц. Кунчев. По думите му немалка част от медиците в пенсионна възраст предпочитат да си останат вкъщи, тъй като не могат да разчитат на допълнителните средства, които се дават за първа линия.

Според главния здравен инспектор не може да се даде точна прогноза как ще започне учебната година. Дори началото ѝ да е присъствено след първите заболели учители и ученици родителите сами ще ограничат присъствието на децата си, смята той. Доц. Кунчев сподели, че не е привърженик на маските при деца под 7-годишна възраст, но при условие, че детските градини не разполагат със система за пречистване на въздуха и много малка част от родителите на децата са ваксинирани, няма друг вариант.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

2

Христо Венев

30.08 2021 в 14:20

Еее, факта си е факт, т.н. генно модифициращи ваксини намаляват имунитета, а някои даже ги разболява за дълго, други за мнооого дълго. Друг факт е, че там където има война, няма и не е нужен вирус! А навсякъде, където няма война, той се разпространява с "бясна скорост". Следвайки парите, нали така?