Доц. Кунчев: 98% от починалите с COVID-19 в САЩ не са имунизирани

Възможно е "вносът" на вируса да е от туристите, посочи главният държавен здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2021 в 09:43 424 0

Снимка БТА/Христо Касабов

„98% от починалите от коронавирус в САЩ са неимунизирани. Какво по-показателно за ефективността на ваксините?", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод защитата, която предлагат имунизациите срещу коронавирус, по bTV.

Относно ваксините, които залежават по складовете, той заяви, че те са главно от препарата на „Астра Зенека“. Първите количества с изтичащ срок на годност са в края на юли, има количества и в края на август. Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират.

Той беше категоричен, че не може да се каже отсега какви мерки ще бъдат върнати при евентуално увеличаване на случаите, и че нова вълна на инфекцията преди септември е напълно възможна.

По думите му „огънят гори“ в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава. На въпрос има ли риск на бум от заболели по българското Черноморие той коментира, че не може да се каже точно къде ще възникне тази вълна. Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите.

Планът за действие при нова вълна на COVID-19

„Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следим 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Докладът на НЦОЗА

Наскоро излезе доклад на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), където е посочено, че голямата смъртност от коронавирус означава, че здравната ни система не е успяла да се справи.

Според Ангел Кунчев създаването на доклада е добра идея. По думите му обаче в него има много неточности и груби грешки.

„Една от тях е, че в него е посочено като голяма грешка, че е имало изключение за някои хора при граничния контрол, каза Кунчев и поясни, че тези изключения са препоръка на ЕК и те са факт във всички държави и касаят много специфични групи“, коментира Кунчев.

Искането на оставката му

Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация.

„Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира, за да се предпази. Всичко останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основно“, заяви Кунчев.

По думите му такова предложение не е правил и няма намерение да прави, което обаче не означава, че не харесва идеята да има плюсове и негативи съответно за хората, които се имунизират и за тези, които не го правят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови