Доц. Гломб: Омикрон печели битката със заобикаляне на имунитета, не толкова със заразност

OFFNews 31 януари 2022 в 11:03 2836 15

Омикрон не е по-заразен, той печели битката със заобикаляне на имунитета, обясни по bTV вирусологът доц. Наталия Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

"За съжаление, човешкият живот е опасно начинание и се случва дори дете да почине от коронавирус, затова трябва да осигурим безопасна среда, който може да се ваксинира, за да са по-малко преносителите на инфекцията, включително и сред персонала на детските градини и училищата", посочи вирусологът.

По думите ѝ смесените инфекции (коронавирус и грип) не са нещо ново, такива случаи е имало и при предишни вълни. В тези случаи има риск от по-тежко протичане на заболяването, посочи доц. Гломб.

"Има смъртни случаи от Омикрон. По-оптимистични са нещата, там където ваксинационното покритие с бустерна доза е високо. В Дания бяха отчетени над 40 000 случая и само 17 починали. Това е ярко доказателство, че ваксините имат ефект", каза тя.

Експертът от НЦЗПБ потвърди, че бързите антигенни тестове дават фалшивоотрицателни резултати при Омикрон, особено ако се правят през първите 1-2 дни след установяване на симптоми. По думите на вирусолога най-достоверен остава PCR тестът, когато се взема правилно - от носоглътката.

Според доц. Наталия Гломб е неразумно да се чакат новите варианти на ваксините при положение, че бустерната доза има над 80% ефективност при Омикрон. 

Тя не споделя всеобщия оптимизъм, че се вижда краят на пандемията: "Аз съм вирусолог и уважавам инфекциозните болести. Врагът трябва да се уважава и гардът да не се сваля", категорична бе доц. Гломб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

15

ваксиниран

01.02 2022 в 14:11

zuljin, един път не си казал - "ваксинирайте се". Напротив. Всичко, което казваш е против т.нар. "фарма мафия" и в посока на това как лъжат, как не работят ваксините, тестовете и т.н. Ако това не е антивакс, не знам какво е. Да, тук-таме споменаваш, че принципно ваксините май са хубаво нещо и мжое би някои някъде трябва да се ваксинира, ама като цяло фарма мафията алабала...

Коментираш как нямам какво да кажа по темата (нямам особено), но и се изчерпа - от 7 твои коментара, само първите 3 са по темата, а в останалите обясняваш, че нямаме какво да кажем по темата. Еми, следвай си собствената препоръка и стига си писал. И без това се изтърка от еднообразие.

1331

10

ваксиниран

31.01 2022 в 22:16

Ти, приятелю, от 5 месеца повтаряш едно и също в различни вариации, все против ваксинация. Винаги заключението ти е, че фарма мафията те лъже, само ти и Мангъров знаете кое е най-добре, твоите "данни" са по-добри, другите данни са лъжа, не си ти виновен, че около теб умират неваксинирани, те така или иначе е щяло да си заминат с тая здравна система, пък насърчаването да не се ваксинират няма нищо общо.

Все опорки се повтарят, все има платени коментатори, все някои е овца, пък ти си баш овчарят. Сигурно е така в главата ти...

1331

8

ваксиниран

31.01 2022 в 14:39

От началото на пандемията колегиите аграрни работници повтарят едно и също - "няма кво да правим каквото и да е, то всичко ще се случи така или иначе". После други са виновни, че имаме най-висока смъртност в света.

Хора, имайте малко то*ки и поемете отговорност за смъртта, която причинихте! Страхливци.