Д-р Виктория Чобанова: Мерките срещу COVID-19 в училищата са измиване на ръце

Янка Петкова 14 септември 2020 в 20:20 10114 0

Противоепидемичните мерки в детските градини и училищата вече са известни. Някои от тях дори предизвикаха протести. Ефективни ли правилата, които набеляза работната група експерти от МОН и МЗ, и как да опазим децата, които ще се обучават присъствено в условията на епидемия от COVID-19 коментираме с д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Д-р Чобанова, ще сработят ли според Вас мерките срещу COVID-19 в учебните и детските заведения?

Тук въпросът е принципен - става въпрос за държавна политика: иска ли държавата да се справи с епидемията или иска само да покаже, че взема противоепидемични мерки. Държавата би трябвало да организира дейността така, че всеки, който е съмнителен или е с някаква симптоматика, свързана с коронавируса, да може да получи изследване на приемливи цени, ако не е възможно да е напълно безплатно. Вариантът по 100 лв. за PCR изследване е неработещ за българските пациенти и няма как да го използваме в практиката си.

Ние, общопрактикуващите лекари, продължаваме да работим, не сме спирали дейност. Продължават да идват болни деца, а сега ще започнат да идват още повече, защото са били изолирани в продължение на 6 месеца. В епидемиологията има правило, съгласно което, ако се изолират две групи здрави лица за 3 месеца и след това се смесят, всички ще преболедуват в някаква форма в следващите 40-45 дни. Дори и да няма епидемия. Нашите деца бяха изолирани в продължение на 6 месеца, сега предстои да обменят вируси и бактерии и почти всички ще преболедуват в рамките на 40-45 дни. Коронавирусната инфекция протича със симптомите на останалите вирусни инфекции на дихателните пътища и по клиника трудно можем да я разграничим. Това означава, че за всички тези деца и за техните родители трябва да има някаква възможност да се потвърди или отхвърли COVID-19.

Много пъти общопрактикуващите лекари, и като съсловна организация, сме предлагали, вкл. наскоро отново го предложихме на Министерството на здравеопазването, да се разкрият пунктове, където хора с оплаквания, да могат да бъдат изследвани за коронавирусна инфекция. Това не трябва да става с направления по линия на НЗОК (от здравните осигуровки), а чрез целеви средства, които държавата да отдели за справяне с епидемията.

Това обаче не се случва, дори и не се обсъжда. Вероятно, защото става въпрос за пари – някой трябва да осигури тези тестове, някой трябва да взема пробите, и това трябва да бъде безплатно за хората, ако искаме да се справим с епидемията. Само ако можем да установим всички носители и да ги изолираме, ще имаме положителен резултат. А ако искаме просто да отчетем дейност, тогава разписваме някакви правила, които като цяло не работят, и спираме дотук.

Алгоритъмът, който беше оповестен при установяване на дете със симптоми в училище или в детска градина, ще бъде ли ефективен според Вас?

Няма как да проработи. Това е абсолютно несериозно. РЗИ нямат капацитет да отговорят на всички наши обаждания, а още по-малко да проведат епидемична анкета и да вземат изследване на всички болни със симптоми на остра вирусна инфекция. А какво може да направи общопрактикуващият лекар, когато от училище му доведат болно дете, освен да го прегледа (нищо, че не ни броят на „първа“ линия). Да започнем да си говорим с РЗИ и да ги убеждаваме, че трябва да изпълнят това, което са обявили на обществото? Те няма да успеят нито да вдигнат телефона, нито да назначат тестовете на всички болни. Само ще си играем на телефонисти и ще си губим времето в напразни телефонни разговори.

Това е само отчитане на дейност и измиване на ръце, успокояване на обществеността, че нещо се прави. Не се бори епидемия по тази начин.

Днес имаше протести на родители, които са категорично против ползването на маски в училищата. Вашето мнение като специалист?

Въпросът с маските има две страни. От една страна, те могат да предпазят останалите при наличие на носител на COVID-19, ако носителят е с маска. От друга страна, изобщо не си представям, че деца на 5-6-7 г., които са в клас с един учител, ще стоят с маски през цялото време. Как тия маски няма да се свалят, как няма да се търкалят по земята, как няма да се изцапат до безобразие или дори да паднат в локвите? Ако след това трябва да се сложат отново на устата и носа, със сигурност ще заразят децата с нещо друго, не с коронавирус.

Маските ще се използват само в закрити общи пространства извън часовете, което не изключва нещата, които вие изброихте.

Ние не можем да накараме родителите им да стоят с маски и да влизат с маски на преглед, а не виждам как един учител ще се справи с деца, на които трудно може да се обясни всичко това. Да, може би е добра идея да се изолира дете с някакви симптоми на друго място. То би трябвало да бъде отделено от другите деца по някакъв начин, докато го приберат родителите, докато се уточни от какво е болно. Би трябвало дете, което е с температура, хрема и т.н. да носи маска, но всички деца да са маски е също толкова нереалистично, колкото за всеки пациент, който е фебрилен да се обаждаме на РЗИ и те да назначават тестове.

Има ли струпване на пациенти пред кабинета Ви, въпреки че се отложи подаването на личните профилактични картони?

Чак струпване не мога да кажа, защото аз работя с часове, не позволявам да има струпване. Но в последните седмица-две родителите започват да подготвят децата за тръгване на училище с профилактични прегледи, с имунизации, всичко това е съвсем нормално и не виждам проблем. Децата трябва да бъдат прегледани и имунизациите трябва да бъдат направени. Дали ще е днес или след седмица, не е толкова съществено. При положение, че три месеца и половина на нас ни беше забранено на практика да правим имунизации, трябва да се навакса и имунизациите да се направят до края на годината.

Важно е, че се обяви отлагането, за да не дойдат всички на 15 септември, изпратени от учителите. Това е по-скоро информация за училищата и родителите. Сега, когато учителите знаят, че могат да получат картоните в рамките на един месец, просто ще напомнят на родителите, да се погрижат да бъдат извършени профилактичните прегледи на децата, ако не са направени досега.

Имате ли пациенти с COVID-19?

В момента не. Имам двама карантинирани, от които единият е карантиниран неизвестно защо – карантиниран е като контакт на биологичния си баща, когото не е виждал в последните 16 години. Другото лице е контактно на баща си, който се е възстановил от заболяването. Моят пациент не е развил никаква симптоматика. За момента в Ихтиман е спокойно.

Попитах Ви заради спора кой е на първа линия? Разпределиха се допълнителни средства, при вас се увеличи сумата, която се полага за записан в практиката пациент...

Това не са плащания за работа на първа линия, независимо че така се рекламират. Повишението на цените е резултат от преразпределението на бюджета на НЗОК за първичната извънболнична медицинска помощ, гласуван в края на миналата година. В резултат на три месеца карантина имаше реализирани сериозни икономии, защото хората си стояха вкъщи и не идваха на преглед. Беше забранена профилактиката и хората бяха масово уплашени да не се заразят, идвайки на лекар. Тези икономии се разпределиха като повишение на сумите за оставащите 4 месеца до края на годината.

Това не са пари за първа линия. Парите за първа линия бяха дадени от държавния бюджет целево на чиновниците на всички нива – като се почне от РЗИ, които определено имат повече работа покрай епидемията, социалните служби, агенции по лекарства, трансплантации, одити, които, оказва се, са на първа линия, независимо че не са виждали жив пациент от години.

Нас не ни броят за първа линия, защото не им харесва. Никой не желае да признае, че вършим нещо, а в крайна сметка ние не спираме да преглеждаме болни – остро болни, хронично болни, всякакви.... Повишените цени на клиничните пътеки вероятно ще се задържат и за следващата година. Предполагам, че министърът ще одобри тези мерки, защото самият той е бил мениджър на болница и ще продължи да лобира за запазване на цената на клиничните пътеки. Дали при нас ще се запазят тези цени е вече съвсем отделен въпрос, на който нямам отговор.

В условията на епидемия и дебнещи есенно-зимни вируси какво да правят родителите, за да опазят децата си?

Честно казано, не знам как можем да опазим децата. Нито можем да опазим тях, нито себе си. Вариантът да не ходят на училище или детска градина, дори и да сработи, ще е за времето, в което не ходят. След това така или иначе ще се върнат в колектива, изолацията не може да е за постоянно. Вариантът да носят маски, лично за мен, при положение, че става въпрос за здрави деца, е по-скоро неправилен, защото не можем да разчитаме на никаква хигиена на носенето на маски при толкова малки деца. А вариантът с изолация на най-различни групи също е труден. Горещо се надявам децата да минат през всички тези неща относително спокойно. Майките да не се паникьосват твърде много и да се опитаме с общи усилия, родители, лекари и учители да спестим колкото е възможно от заболяванията на децата.

Това са въздушно-капкови инфекции. В момента, в който хората започнат да общуват помежду си, те се разпространяват. Не можем да твърдим, че ще запазим децата от въздушно-капкови инфекции. Можем да се надяваме, че в тези месеци, когато бяха по-близо до родителите си, са се научили да мият ръцете си, да спазват малко по-стриктна лична хигиена, а тези, които са болни, по някакъв начин да ги изолираме и лекуваме в домашна среда. Това е.

Иначе всичко изглежда така, като че ли искаме да успокоим хората и да кажем, че правим нещо - с ясното съзнание, че нищо няма да направим, защото не сме се подготвили институционално и организационно. Нито сме осигурили тестове за толкова хора, нито има кой да ги плати, нито кой да ги направи. Нито пък можем да карантинираме всички деца, които са с хрема, защото огромна част от тях не са с коронавирус, а с някакви банални ежегодни вируси, които започват всеки път, когато тръгнат на училище.

Д-р Виктория Чобанова е завършила медицина в Медицинска Академия – София. През 1998 година е защитила специалност Вътрешни болести, а през 2007 година е получила магистърска степен по Обща медицина. Притежава и професионална квалификация „Ултразвукова диагностика“ – II ниво. От 2000 година е общопрактикуващ лекар в гр. Ихтиман, впоследствие открива кабинети за консултации в с. Стамболово, с. Вакарел и с. Радуил. Председател е на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област. За активна дейност през 2014 година е удостоена с почетния знак „Лекар на годината“ за София област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови