COVID зоните: нищо не се е променило

Специалистите от зоните не могат да изписват безплатни лекарства и болнични, а хората се лекуват по телефона от джипитата

OFFNews 20 септември 2021 в 11:07 2143 0

Снимка Getty Images

COVID зоните все още работят предимно като пунктове за тестване на пациенти със симптоми на коронавирус. Специалистите от зоните не могат да изписват безплатни лекарства и болничен, личните лекари извършват наблюдението на хората, които се лекуват в домашни условия, по телефона.

Това е установила проверка на екип на БНТ. 

За липсата на организация за лечение на Ковид болни, които не се нуждаят от настаняване в болница, съобщи и OFFNews.

COVID зоната в 11 ДКЦ в София работи още от ноември месец. По думите на управителя на лечебното заведение Татяна Евтимова, все още няма инструкции за работа в новия формат от здравното министерство:

"Продължаваме да работим както работихме от ноември месец. Нищо при нас не се е променило", обясни тя.

По думите ѝ лекарствата за лечение коронавирусна инфекция се изписват от личните лекари, които извършват и наблюдението на пациента. 

"До този момент не сме изписвали електронни рецепти, тъй като системата така е организирана, че само общопрактикуващите лекари могат да изпишат електронна рецепта", обясни Евтимова. Тя уточни, че разполагат със специализиран софтуер, но все още няма инструкции от здравното министерство.

Друг абсурд е, че в тези зони могат да се изписват болнични на всички други пациенти, само не и на ковид болни, тъй като те подлежат на карантина от РЗИ и затова също е необходима намесата на личния лекар.

Проблем е и установяването на придружаващите заболявания на заразените:

"Имаме контакт с личните лекари в нашето ДКЦ, но, за съжаление, има много други пациенти от други райони, от други градове дори, много е трудно да се направи връзката на момента с личния лекар", коментира управителят на 11 ДКЦ.

Ковид зоната в 11 ДКЦ работи от понеделник до петък от 08.00 до 17.00 ч.

COVID зоните са проект на предишния и настоящ екип на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Те бяха обявени като вариант за лечение на хората, които са с по-лека форма на коронавирусна инфекция. Целта беше да се намали натискът към болниците. От МЗ обявиха, че тези зони ще бъдат оборудвани с медицинска техника, за което бяха отделени 50 млн. лв. По проект в тях трябва да се тестват, изследват и преглеждат пациенти, на които след това да бъдат предписани безплатни лекарства. От министерството обявиха, че безплатните рецепти, за пациенти преминали през COVID зоните, са факт от 17 септември.

Дни по-късно се оказва, че те ще се изписват от личните лекари, които ще трябва да издават и болничните. Все още тези зони разчитат на апаратурата, с която са разполагали до момента. А пациентите на домашно лечение, както и преди, ще бъдат консултирани по телефона, тъй като личните лекари не получават пари за прегледите им. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови