Чип в мозъка позволява на хора с парализа да управляват роботизирани ръце

OFFNews 04 май 2023 в 12:18 862 0

имплант

Снимка Скрийншот

Нейтън Копланд, първият пациент с парализа, на когото е поставен чипът

Имплантиран в мозъка чип позволява на хора с парализа да управляват роботизирани ръце, инвалидните си колички. Според учени устройството е революционна крачка напред, която ще позволи на пациенти с парализа, депресия, глухота, слепота или други увреждания да имат добро качество на живот, въпреки недъга си, пише unilad.com.

Сайтът цитира разработка на компанията Blackrock Neurotech, базирана в Солт Лейк Сити, Юта, която е имплантирала 50 устройства NeuroPort Array на доброволци с различни увреждания.

Пионер в прилагането на технологията е Нейтън Копланд, който е претърпял тежка автомобилна катастрофа през 2004 г.. Мъжът е получил своя имплант през 2014 г.

Копланд е със сериозно нараняване на гръбначния стълб, но чрез импланта е постигнал „сензорна обратна връзка чрез интракортикална микростимулация“, според уебсайта на компанията.

Когато претърпите инцидент като моя и сте ограничени в това, което можете да направите, и ограничени
до това, с което можете да взаимодействате във вашата среда, да имате подобна възможност е вдъхновявящо, споделя Копланд, който благодарение на имплантирания чип, може да командва инвалидната си количка, да работи с компютър и дори да се забавлява с онлайн игри.

Съоснователят на компанията Маркус Герхард разказва как работи устройството:

Достигаме до мислите на човека, на кого е имплантиран с чипа чрез 100 микроигли, четящи електрически сигнали, които мозъкът произвежда. Имплантът прихваща сигналите, произведени от мозъка, и ги декодира с помощта на машинно обучение. Това медицинско устройство има за цел да повиши независимостта и мобилността и в крайна сметка качеството на живот на хората с парализа, казва Герхард и допълва - Това показва, че правим огромни крачки напред в тази област, така че може би животът на хората със сериозни увреждания и други проблеми значително ще се подобри.

Компанията обаче ще трябва одобрението на FDA (Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ), за да може имплантът да напусне лабораторията да промени живота на хората, които го получават. Това едва ли ще стане бързо и лесно, тъй като приложението на изобретението има и етичен аспект.

Визията на създателите е чиповете да станат достъпни за домашна употреба и да добият популярността на пейсмейкърите, които се имплантират на хора със сърдечни проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!