Боса разходка в Южния парк в подкрепа на превенцията срещу хроничната венозна болест

OFFNews 20 юли 2021 в 16:47 1181 0

На 24 юли в Южния парк в София ще се проведе вече станалата традиционна Боса разходка. Инициативата цели да подпомогне превенцията на разширените вени (хроничната венозна болест).

Събитието, на което са добре дошли софиянци и гостите на града, е част от националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В събитието ще вземат участие лицето на кампанията Алекс Сърчаджиева, травъл блогърът Ели Иванова – основател на „Друми в думи“, и водещият Павел Владимиров. Началото на разходката е в 11:00 часа, а сборният пункт – централният вход на Южния парк до фонтана откъм бул. „Витоша“.

Босата разходка е начин да се раздвижим и да тръгнем към промяна на своите навици. За доброто настроение в Южния парк ще се погрижат талантливите танцьори от клуб за народни танци „Витоша", които създадоха завладяващия танц „Краченица“.

Той съчетава полезни движения, облекчаващи чувството на тежест и умора в краката. Посетителите ще имат възможност да се насладят и на различни спортни дейности на открито. Освен това всеки желаещ ще може да се консултира с лекари-специалисти по въпросите на хроничната венозна болест. Те ще споделят ценна информация за начините на превенция, рисковете за здравето и важността от навременно лечение на заболяването.

В условията на световна пандемия, както и новите модели на „home office“, които ни се налага да следваме, обездвижването, за съжаление, е факт. Именно то е и една от основните причини за възникване на хроничната венозна болест. Т.нар. разширени вени се появяват в сравнително ранна възраст и засягат около 50% от населението, като заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

Затова тази година, като част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, се провеждат и инициативи, които мотивират хората да се погрижат за физическото и психичното си здраве. Една от тях е #ПътешествиеСМисия. Пътешествието дава възможност на хората да извървят предварително подадени маршрути или да извървят и други по свой избор, а целта е постигането на 10 000 000 крачки (досега са почти 3 млн.).

Кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология се провежда с подкрепата на сайта www.venite.bg и фармацевтична компания Servier.

За актуални новини за кампанията и инициативите ѝ можете да последвате: https://www.facebook.com/venite.bg и да посетите www.venite.bg. За участие в #ПътешествиеСМисия и за да станете част от #ОтборСМисия, се присъединете към групата #ПътешествиеСМисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови