Болни от Хепатит С протестираха пред НЗОК

OFFNews Последна промяна на 09 август 2016 в 13:50 2211 0

Снимка БГНЕС

Пациенти и техни близки протестираха пред централата на Националната здравноосигурителна каса заради забавено животоспасяващо лечение за хепатит С.

По данни на Сдружение "ХепАктив", над 400 души чакат да получат скъпоструващо лекарство, което е единственият им шанс за живот. 

От Касата от своя страна обявиха, че до момента при тях са постъпили документите на 260 пациенти, а повече от 220 от тях са били одобрени и вече се лекуват.

Акцията е обявена като акция на осъдените на смърт, защото Касата все още не е спазила обещанието си да отпусне животоспасяваща терапия, която дава шанс за излекуване и живот дори на хора в напреднал стадий на болестта, които не са се повлияли от предишни терапии, съобщи БНР. През 2015 година в ЕС беше регистрирано ново лечение на хроничния хепатит С. То може да излекува повече от 90 процента от пациентите. Успеваемостта на досегашните терапии трудно надхвърля 70 на сто. Медикаментът беше включен в реимбурсната листа у нас, а от края на февруари тази година има и решение на Надзорния съвет на Здравната каса, че държавата ще плати на най-тежко болните новата терапия. Според пациентите обаче това все още не се е случило. 440 души очакват одобрение на протоколите си, а някои от нас вече ги няма, пишат пациентите в протестното си писмо. По данни на специалистите, носителите на вируса на хепатит С у нас са над 100 хиляди.

Четири човека са починали, докато са чакали одобрение на терапията си, обяви председателят на Сдружение "ХепАктив“ Силвана Лесидренска пред журналисти и представители на Националната здравноосигурителна каса. Десетки чакат отговор дали ще получат лечение с новото лекарство вече трети месец, въпреки че законният срок е двумесечен:

Докато вие ги разглеждате просто като едни числа и протоколи, това са хора, които на мен ми звънят всеки ден и казват: "Помогнете ни, ние умираме! Какво се случва с моя протокол?". 

Нямаме такива сигнали, контрира доктор Величка Стаменова от Отдел "Лекарствена експертиза“ на Касата:

Тримесечно отлагане няма. В двумесечния срок са разгледани, заявявам го категорично. Ще получите информация допълнително за това кога е разгледан всеки един пациент.

От институцията увериха още, че единствените пациенти с отложено или отказано лечение са били медицински неподходящи. Очаква се до края на деня от Сдружение "ХепАктив“ да внесат жалба с имената на всички болни със забавени протоколи. От Касата се ангажираха да разгледат индивидуално всеки случай в най-кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови