БЛС: Не се лекувайте сами и не вярвайте на публикации за COVID-медикаменти

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2020 в 12:01 834 0

Самолечението при коронавирус е изключително опасно. Това заявиха в нарочна позиция от Българския лекарски съюз.

От организацията подчертават, че част от тиражираните в социалните мрежи медикаменти могат да бъдат предозирани, а други са съвсем безполезни и са реклама на хранителни добавки.

Според БЛС при симптоми гражданите трябва да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия.

Ето и цялата позиция на организацията:

Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти

От БЛС заявяваме:

-Самолечение е изключително опасно!

-Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене в организма. Друга част от препоръчваните медикаменти са откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

-Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите.

-Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !