Близо 5100 ваксини са поставени на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково

OFFNews Последна промяна на 02 август 2021 в 13:24 571 0

Научноизследователската компания Comac Medical официално закри двата ваксинационни центъра на границата с Република Северна Македония, които бяха отворени през месец май по инициатива на собственика й д-р Милен Врабевски.

За този период в медицинските центрове на ГКПП Златарево, ГКПП Станке Лисичково и този в София броят на поставените ваксини от екипа на компанията е малко над 5100. Две са ваксините срещу COVID-19, с които се е извършвала имунизацията – Pfizer, посочена като най-желана от гражданите, и Johnson & Johnson.

От възможността за поставяне на ваксина в граничните центрове са се възползвали български и македонски граждани с постоянно и временно българско гражданство, сред които и длъжностни лица – екипи на детски градини, полицаи, пожарникари и други.

Необходимостта от двата центъра за ваксинация дойде след като дълго време гражданите, живеещи на територията на РС Македония, нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу вируса.

„Има над 120 000 граждани с български паспорт в Република Северна Македония, ние бяхме длъжни да помислим за тези хора там. Имаме постоянно и временно пребиваващи, чиито семейства и родове са свързани с България. Ние трябва да следваме примера на Европейския съюз за интеграция на Западните Балкани, което включва помощ и грижа при превенцията от пандемията там, където можем да сме полезни на нашите съседи“, сподели д-р Милен Врабевски, който отчита откриването на ваксинационните центрове като правилно и димпломатично решение в контекста на епидемията.
Ваксинираните граждани на РС Македония заляха с благодарности д-р Врабевски и медицинският екип на границата, извършващ ваксинацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови