БГ лекар в Германия: Планирането на дозите ваксини е въз основа на политически причини, а не на медицински

От всичко е било купено по малко, но от нищо достатъчно, казва д-р Стоян Монев

OFFNews 05 януари 2021 в 10:19 3945 0

Планирането на дозите ваксини в Европа е въз основа на политически причини, не въз основа на медицински. От всичко е било купено по малко, но от нищо – достатъчно. А в една такава пандемия, в която икономиката е затворена, в която бизнеси са екзистенциално застрашени е трябвало да бъде казано – ще купим от всеки един от първите пет производителя за 60% от населението.

Това каза по БНР д-р Стоян Монев, лекар на първа линия в COVID-сектор в Германия, в интервю за БНР.

Да, повечето ще бъдат изгорени, изхвърлени, няма да има нужда после от тях, но ще можем за два месеца, както Израел, да се справим с пандемията. В Израел са ваксинирани 13%, коментира той. 

Според д-р Монев макар че донякъде е намерено ефективно лечение на коронавирусната инфекция, властите не са успели да се справят с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване.

"Не успяхме да се справим с емоцията на хората, които не вярват, че има такова заболяване или вярват, че то е някакво свръхлеко и не носи никаква опасност за обществената сигурност. Това е емоционална позиция. Това не е позиция, базирана на факти. Ние не успяхме с тези факти да предизвикаме някакъв разум или някакво смирение поне пред паметта на хората, които починаха“, каза д-р Монев, който преди време коментира в социалните мрежи, че преди интубация няма антиваксъри.

„Независимо какъв е бил пациентът, в момента, в който той усети, че въздухът не му достига, че заспива заради събрания въглероден диоксид в кръвта си – това е един вид кома, която се получава, този пациент би предпочел да се бе ваксинирал, да не беше стигнал до това интензивно отделение.“

По думите му всеки може да провери, че от COVID-пневмония към днешна дата смъртността е десет пъти по-голяма, отколкото при грип, допълни д-р Монев.

Според него, в случай че не изчезне след ваксинално покритие, COVID-19 ще се превърне във вирус, с който ще се борим като с грипа.

Възможно е на 100 хиляди души да има един или двама, които след време статистически могат да развият някакво заболяване вследствие на ваксината, но на 100 хиляди души в най-добрия случай има 500, които ще умрат от COVID-19, а в ситуацията в България смъртността достига на моменти 7%, подчерта Стоян Монев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews