Без COVID сертификати и тестове за децата, които идват у нас от държави в оранжевата зона

Великобритания вече е в червената зона

OFFNews 16 юли 2021 в 15:33 2507 0

Снимка БТА, архив

Деца на възраст до 12 г. от страни в зелена и оранжева COVID зона, ще влизат в България, без да е необходимо да представят сертификат за ваксинация, документ за преболедуване, изследване и др. аналогични документи. Това разрешава служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, която влиза в сила от 19 юли.

От днес, 16 юли, до 20 ч ще се допуска влизането в България през ГКПП „Стрезимировци".

Нови държави в червената зона

Актуализиран е и списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация. В „червена зона" вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Испания, Фиджи и Емирство Кувейт. Това означава, че граждани от тези държави не могат да влизат у нас, освен ако не са от български произход. Изключения се допускат за професии като лекарската и при специално разрешение от МЗ.

Пристигащите от Русия и Португалия се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или аналогичен на него документ, показващи отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната PCR изследване, считано от датата на пробонабиране, вписана в документа. Пристигащите от тези държави български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени карантината при предоставяне по електронна поща на документ, показващ отрицателен резултат от проведен до 24 часа от влизането в страната PCR тест.

Критерии за различните зони

Зелена: 14-дневна заболеваемост под 75 на 100 000 души население и седмична положителност на лабораторните изследвания над или равна на 4%; или при 14-дневна заболеваемост между 75 и 200 на 100 000 души население и седмична положителност на проведените лабораторни изследвания под 4%.

Оранжева: 14-дневна заболеваемост между 75 и 200 на 100 000 души население и седмична положителност на лабораторни изследвания над или равна на 4%; или ако 14-дневната заболеваемост е между 200 и 500 на 100 000 души население. 

Червена: 14-дневна заболеваемост по-висока или равна на 500 на 100 000 души население; при липса на достатъчно информация, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация за съответната държава, или ако нивото на изследване е под 300 проби/100 000 души население; ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будещ „безпокойство“, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

Всички държави, извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, които не попадат в червена зона се считат за държави от оранжева зона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови