Белгия пренебрегна съвета на СЗО за ваксината на Астра Зенека, ще я поставя само на хора до 55 г.

OFFNews 11 февруари 2021 в 14:09 2509 0

Белгия няма да последва препоръката на Световната здравна организация и няма да прилага ваксината на "Астра Зенека" срещу COVID-19 при хора над 65 години, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Здравните власти обявиха по-рано този месец, че са решили поне до април да спрат поставянето на тази ваксина на хора над 55 години. Отбелязва се, че получените количества от ваксината ще послужат за имунизирането на по-младите хора и че доказателствата за ефикасността на този препарат все още остават под въпрос.

По последни данни в страната ваксина вече са получили над 340 хиляди души - около 3,7 на сто от пълнолетното население. Отчита се, че в последните две седмици делът на заразените е около 5,2 на сто от изследваните. В Белгия досега новата болест взе близо 22 хиляди жертви и бяха установени над 730 хиляди заразени.

Медии съобщават, че много граждани не са разбрали за въведено миналата седмица мимоходом удължаване на ограничителните мерки, сред които и забраната за пътуване през граница по несъществени поводи. Уточнява се, че на пресконференция миналия петък вечерта премиерът Александер де Кро е завършил дългата си реч с изречението "Накрая, щабът реши да удължи действието на указа от 28 октомври 2020 г. до 1 април 2021 г.", което по същество означава продължаване на забраните.

Белгийската адвокатска колегия остро порицава правителството за липсата на яснота и обяснение на приеманите решения, свързани с основните свободи. Колегията отбелязва, че тези решения дори не почиват на законова основа. Адвокатите поясняват, че всяка мярка трябва да бъде съгласувана с изборна власт, както предполага върховенството на закона.

Те допълват, че е редно мерките да не бъдат въвеждани с правителствени постановления, а да бъдат обсъждани и гласувани в парламента. Според адвокатите, съдии вземат различни решения за гражданите, които не спазват ограниченията - някои от обвиняемите биват освобождавани от отговорност, други получават присъди дори с лишаване от свобода.

В правовата държава никой не може да бъде наказван за постъпка, която не е определена по закон като престъпление, за което се полага наказание. Мерките постоянно се променят и често са неясни и дори несвързани, заявяват адвокатите. Те настояват всички действия на властите да бъдат съобразени с белгийската конституция и законодателството на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови