България ще получи само половината от очакваните 35 000 ваксини на Пфайзер в понеделник

OFFNews 16 януари 2021 в 21:36 4493 2

България ще получи едва половината от очакваните в понеделник 35 000 дози от ваксината на Пфайзер, съобщиха от здравното министерство. И допълват, че от компанията са уверили за значително разширяване на производствения си процес през второто тримесечие на 2021 г.

Ускорените доставки ще започнат в седмицата от 15 февруари, уточняват още от здравното министерство.

Досега страната ни е използвала половината от получените до момента ваксини, което означава, че вторите дози за имунизация са гарантирани. До момента са ваксинирани над 18 000 души.

Междувременно от Пфайзер обявиха, че забавянето на доставките ще е само за седмица. Причината е във фабричния процес, но ще доведе до увеличаване на производството, уверяват от фармацевтичния гигант.

"От компанията посочват, че ще се върнат към първоначалния график на доставките до Европейския съюз, започвайки от седмицата на 25 януари, като ускорени доставки ще стартират в седмицата до 15 февруари. Това ще доведе до способността да доставят напълно количеството ваксини, с което са се ангажирали през първото тримесечие и значително повече през второто", обясняват от МЗ.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен успокои, че договорените до момента дози ще бъдат доставени. "Незабавно се свързах с изпълнителния директор на Пфайзер. Той обясни, че има производствено забавяне в следващите седмици, но ме увери, че всички предвидени дози за първото тримесечие ще бъдат доставени", каза Фон дер Лайен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови