България иска кислородни апарати и реанимационни легла от ЕС

OFFNews 10 ноември 2021 в 15:12 1834 3

Европейската комисия работи за изпълнение на искането на България за съдействие по механизма на ЕС за гражданска защита заради епидемията от COVID-19. Това потвърди днес говорител на ЕК в отговор на въпрос, предаде БТА.

Той уточни, че искането е получено вчера и е свързано с доставката на кислородни маски, апарати за обдишване, легла за интензивно лечение.

Проверяваме кои държави от ЕС могат да помогнат, както и общите запаси, с които разполагаме, добави говорителят.

По негови думи може да се очаква ЕК да покрие 75-100 процента от разноските за пренос на необходимото оборудване. Работим усилено, очакваме резултат скоро, заяви говорителят.

По-късно съобщението беше потвърдено и от здравното ведомство:

"Министерството на здравеопазването поиска да се активира Механизма на ЕС за гражданска защита. По този механизъм страната ни може да получи:

- медицински кислород /при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България/;
- апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC);
- респиратори за инвазивна интервенция;
- реанимационни легла за интензивни отделения;
- пациентски монитори;
- медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти.

Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства. Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

11.11 2021 в 00:19

Няколко хиляди лева стигат, за организирането на сервиз на стотиците кислородни концентратори, които се търкалят в страната. На вменяема цена, не колкото струва нов.

Нищо не струват "реанимационните легла" за болните от короната, зер това са същите антидекубитални дюшеци, които и така се раздават безплатно. Не знам кой ги плаща.

Най-накрая да турят нормален министър на здравето, не "ефективен менажер".

23293

2

Стефан

11.11 2021 в 00:11

Антиваксърите са само част от проблема.

От първи януари 2019-а година, по закон, държавата трябваше да осигурява безплатен кислород на нуждаещите се.
Технически, това изглежда като няколко хиляди тона кислородни бутилки на самотек, и няколко хиляди тона кислород месечно. Със съответната инфраструктура за доставката му. Нереални милиони левове.

С капка разум и няколко милиона лева, бутилките можеха да спрат да са на самотек, да се оборудват с белодробни автомати, и разхода на кислород да се сведе до стотици тонове на месец.

С още малко разум, всичко това можеше да се спре, и да се смени с кислородни концентратори, за има-няма милион за всички нуждаещи се. Което щеше да доведе до сервиза, и собственото производство на тия прости устройства, и до нямането на проблем.
Ама не. Вместо това - истерията на бойковите министри, и писъците им "квото кажат от брюксел - за това ще умрем!"„

10015

1

skirilova24

10.11 2021 в 18:12

Антиваксерите да си плащат сами лечението!