БАБХ: Швейцария спря вноса на българско свинско превантивно, няма треска по свинете

Симона Костадинова 10 юли 2014 в 15:35 1498 0

Снимка Fran Linden/sxc.hu

Швейцария е спряла вноса на живи прасета и свинско месо от България като превантивна мярка срещу евентуално разпространени на свинска треска, но на територията на страната ни няма огнище на заразата.

Това обясниха за OFFNews от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) по повод появилата се вчера информация, че Швейцария забранява вноса на свинско от няколко европейски държави България, Румъния и някои части на Латвия и Хърватия.

От агенцията съобщиха, че са получили писмо от швейцарските си колеги, с което се обяснява, че причината за решението да спрат вноса на българско свинско е, че страната ни се намира в рисков регион. Те допълниха, че въпреки това ветеринари са направили нужните изследвания на свинете и резултатите от тестовете показват, че няма огнище на треска при животните у нас.

БАБХ посочи още, че зараза е била установена в Латвия, но опасността е от класическа свинска треска, а не от африканска треска, както бе посочено вчера в световните медии. 

На въпрос дали все пак по животните в страната има други опасни зарази, от агенцията обясниха, че в момента има “син език”, но се работи по овладяване на разпространението му и няма причина за паника.

"През май месец е имало нови огнища на туберкулоза по кравите в Разградско, но вече е овладяна. В Ивайловградско пък са открити огнища на “син език” по овцете, предприети са спешни мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта", допълниха от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови