БАБХ: 5% от храните в детските градини и училищата трябва да са био

offnews 31 май 2014 в 17:53 2333 4

Поне 5% от безплатната храна в училищата и храната в детските градини трябва да е био.

Това заяви д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните по време на национална среща с медиите, озаглавена "Новости в диагностиката и лечението на социалнозначими болести" в Албена.

Според него от това решение би имало двойна полза - за децата, които биха поучавали по-качествена храна и у които така би се изграждала по-добра култура на хранене, и за производителите, които "ще могат да реализират продукция в тази сигурна ниша".

Включването на сертифицирани био храни няма да увеличи бюджета за храните в училищата и детските градини, заяви Борислав Сандов от Българската асоциация за биопродукти, но не представи разчети.

Председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер, която участва в срещата, подкрепи предложението.

"Това е бъдещето. Дори има евродиректива в тази насока. Това е много естествен начин да помогнем на децата да развият афинитет към този тип храни. Икономически не е толкова скъпо", каза Джафер пред OFFNews. Според нея прокарването на задължението за 5% био храни в детските градини и училищата може да стане чрез промяна в Наредбата за храненето.

Докато разходите за безплатна био храна в училищата биха се поели от държавата, вкарването на био храни в детските градини обаче неминуемо ще увеличи таксите за детските градини.

Съмнението, че това би било твърде скъпо, за да се въведе изрази председателят на образователната комисия в парламента Ваня Добрева пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!