Quantcast

БАБХ: 5% от храните в детските градини и училищата трябва да са био

offnews Последна промяна на 31 май 2014 в 17:53 1446 4

Поне 5% от безплатната храна в училищата и храната в детските градини трябва да е био.

Това заяви д-р Камен Николов от Българската агенция по безопасност на храните по време на национална среща с медиите, озаглавена "Новости в диагностиката и лечението на социалнозначими болести" в Албена.

Според него от това решение би имало двойна полза - за децата, които биха поучавали по-качествена храна и у които така би се изграждала по-добра култура на хранене, и за производителите, които "ще могат да реализират продукция в тази сигурна ниша".

Включването на сертифицирани био храни няма да увеличи бюджета за храните в училищата и детските градини, заяви Борислав Сандов от Българската асоциация за биопродукти, но не представи разчети.

Председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер, която участва в срещата, подкрепи предложението.

"Това е бъдещето. Дори има евродиректива в тази насока. Това е много естествен начин да помогнем на децата да развият афинитет към този тип храни. Икономически не е толкова скъпо", каза Джафер пред OFFNews. Според нея прокарването на задължението за 5% био храни в детските градини и училищата може да стане чрез промяна в Наредбата за храненето.

Докато разходите за безплатна био храна в училищата биха се поели от държавата, вкарването на био храни в детските градини обаче неминуемо ще увеличи таксите за детските градини.

Съмнението, че това би било твърде скъпо, за да се въведе изрази председателят на образователната комисия в парламента Ваня Добрева пред OFFNews.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.06 2014 в 10:30

Супер изказване. Според мен е добро начало. Но 5% са прекалено малко. А що се отнася за повишаване на таксите - чиста спекула. Аз вече две години доставям био ябълки на една от фирмите които зареждат детските градини в София.
Разликата в цената на моите био ябълки и конвенционалните е в полза на конвенционалните, защото визията и големината е в тяхна полза. Никой не се интересува дали са био или не.
Познайте как се почуствах след като влагам пет пъти по скъпи препарати и добива ми е на половината а получавам цена 80% от тази на колегите с "красивите" ябълки. Осатна единсвено огромното удовлетворение от това, че децата макар и за 3 месеца хапваха био бългаски ябълки.

01.06 2014 в 12:33

прекрасно!А какво значи 5%от какво?от зеленчуците ли, от плодовете ли, от месото ли...
Я, стига!Всички знаем колко се спазва някакъв норматив,
Точно при децата стават най-големите кражби и подмяна на хубавото с некачествени храни!Няма контрол-краде се от шефките, до даскалките и лелките...за децата-филиите с мас или доматено пюре!
Като заседна една такава дерибейка с години се сраства за стола...ако има ротация да ги видя-2 години със циганите, 2 в центъра на града и т.н Ама като са все жени на разни шефове ....Заблатена работа , както всичко у нас!

31.05 2014 в 23:05

Субективни мнения на този и онзи. Да се направят разчети и да видим какво толкова ще се оскъпи. Все пак децата в детските градини не ядат по 2-3 кг. храна на ден ;)

31.05 2014 в 21:15

Родителите не биха мислили, че ще е скъпо, ако знаят, че децата им ще бъдат здрави. Вместо да дават пари за лекарства или да отстъстват от работа заради болните си деца, ще се радват децата им да се хранят с биохрани. Трябва да има обаче адекватна политика (не само от държавата)за информиране на обществото за ползите от биопродуктите.