Ексклузивно Гешев внесе искане за сваляне на имунитета на Борисов за Барселонагейт

Асоциацията на лекарите в САЩ подаде съдебен иск заради спрения хидроксихлорохин

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2020 в 15:38 1947 1

Асоциацията на лекарите и хирурзите в САЩ (AAPS) е подала съдебен иск срещу FDA (Американската агенция за контрол на храните и лекарствата) заради отказа на регулатора за достъп до лечение с хидроксихлорохин като „сигурна терапия за превенция и ранно лечение на COVID-19“ предаде БТА.

Предвид това, че с действията си „ответникът увеличава страданието и смъртните случаи, засилва обществения страх" американските лекари са подали и срочно искане за незабавно отпадане на наложените ограничения за употреба на хидроксихлорохин.

Целта на исковата молба е препаратът да бъде отпуснат веднага от Държавния резерв (SNS) за лежащо болните с COVID-19 и хоспитализираните; да се разреши незабавното отпускане на лекарството без ограничение в количеството по валидни рецепти, издадени от лекар; да се осигурят достатъчни количества за всички възрастни хора, гласи документът.

Американските лекари и хирурзи осъдиха агресивната кампания за дискредитиране на хидрокихлорохина първоначално като „недоказан", а впоследствие и като „небезопасен" медикамент.

Асоциацията е представила данни в съда, от които е видно, че държавите, подкрепили употребата на HCQ, като Южна Корея, Индия, Израел и Турция, се справят значително по-успешно в битката с COVID-19. Други държави от Европа със значително повишено потребление на HCQ и ниска смъртност, не са цитирани в исковата молба.

Припомняме, че в средата на юни САЩ отнеха разрешенията за спешна употреба на хидроксихлорохин при тежки случаи на коронавирус, тъй като според Администрацията по храните и лекарствата, веществото е опасно, а потенциалните рискове са повече от евентуалните ползи от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови