Андреева: Разликата от 100 млн. за бюджета на НЗОК ще дойде от здравни вноски

OFFNews 15 юли 2014 в 14:42 1161 0

Таня Андреева

Разликата от 100 млн. лева, които не могат да бъдат отделени за актуализацията на бюджета на Здравната каса, ще дойдат от здравни вноски. Това заяви здравният министър Таня Андреева, цитирана от „Фокус“.

За първи път тази година събираемостта на здравните вноски върви с бързи темпове и затова разликата ще може да бъде поета, коментира Андреева.

Като друг вариант тя посочи плащанията за декември да минат към януари. Това се прави всяка година и така няма да се усети недостиг на средства, допълни Андреева.

Актуализацията на бюджета на НЗОК се прави не защото са свършили парите, а за да не остане тя без ресурс да плаща на болниците за последните месеци на годината, категорична е Андреева.

Здравният министър подчерта, че актуализацията на бюджета може да се направи и октомври, но се прави сега заради предстоящите избори и избора на служебно правителство. Такава актуализация имаше през последните две години, посочи Таня Андреева.

Здравната каса поиска бюджетът й да бъде актуализиран с 328 млн. лева. От финансовото министерство обаче излязоха със становище, според което държавата ще може да отдели само 255 млн. лева.

Очаква се окончателното становище на министъра на финансите да бъдеготово до края на деня и утре предложението да бъде разгледано от Министерския съвет.

В същото време лекарите заплашиха, че ако до вторник не постъпи предложение за гласуване на актуализация на бюджета на НЗОК, ще подадат колективна оставка и ще започнат протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!