Алиансът на акушерките: Обругаването създава още по-голямо напрежение в работата ни

OFFNews 22 декември 2022 в 14:23 1966 0

раждане

Снимка Unsplash

Позиция на Алианса на българските акушерки

Сриването на авторитета на болница “Шейново“, обругаването на труда на акушерките, въвличането на работещите в съдебен процес ще доведе до още по-голямо напрежение в работата не само в София, но и в цялата страна, посочват от Алианса на българските акушерки, в позиция по казуса с разменените бебета.

От съсловната организация изразяват притеснения от "безпочвеното коментиране" на случая с разменените бебета, както и заради "търсене на хипотези и виновници преди да се произнесе следствието".

„Моралът на акушерската професия и всички работещи в тази сфера осъзнават светостта на рожбите, родени в техните ръце, и умишлено извършване на размяна е възможно най-недопустимото деяние“, твърдят от организацията.

В страната работят само 1500 акушерки. От години алармираме за намаляването на броя на акушерките и решаване на проблема с недостига им, а работата ни е изключително отговорна. Ще бъдем благодарни на уважението на обществото към съсловието ни, заяви пред БТА Павлина Герина, управител на алианса.

По-рано днес директорът на лечебното заведение - д-р Румен Велев, обясни, че едва ли има умисъл в ситуацията и изрази надежда децата скоро да бъдат върнати на биологичните им родители. Гривничките, които са били сложени на ръцете на майките и новородените, са съответствали, но бебетата са били разменени в креватчетата им. Д-р Велев окачестви случая като низ от нелепи случайности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови