Адвокат за случая с разменените бебета: Не е лесно да бъдат върнати, дори да има ДНК тест

OFFNews 22 декември 2022 в 09:01 7718 2

Мария Петрова

Снимка LexMedica News

Мария Петрова, адвокат по медицинско право

Не е толкова лесно бебетата да бъдат върнати на биологичните има родители, дори и да има ДНК тестове, които да установят, че децата в момента не се отглеждат от тях, образно казано, да ги разменим. Това не е просто една процедура, по която установяваме някаква фактическа грешка в актовете за раждане, поправяме я и разменяме децата, прегръщаме се и прекарваме спокойни коледните празници.

Това каза по bTV адвокатът по медицински право Мария Петрова в коментар по случая с разменените новородени в АГ болница "Шейново".

Според нея ще отнеме време, докато се стигне до положително разрешаване на случая.

"Има съдебни процедури, ще се стигне до положителен изход. Всяка от майките ще може да отглежда биологичното си дете“, увери тя.

Според нея е възможно в случая да става дума за "каскада от пропуски".

Принципно по Закона за лечебните заведения всяка болница трябва да има правилник и вътре да са разписани подобни правила. Аз съм убедена, че в болница „Шейново“ има разписани такива правила. Друг е въпросът дали е дошла следващата стъпка, а именно дали е обезпечен процесът с достатъчно персонал, и то обучен персонал, който да може да се справи със спазването на тези правила, заяви Петрова.

Според нея в родилните отделения и болници моделът на организация е архаичен и майките не прекарват достатъчно време с бебета.

Най-малкото понякога чисто архитектурно дори в големите болници това е така. Няма възможност майката да бъде с детето си, има различни системи на организация, но тъй като липсва единен стандарт, липсват разписани процедури. Всяка болница създава вътрешно такива. Когато всеки прави своя ред, много лесно може да бъде нарушен от повече от един човек, каза адвокат Петрова.

За размяната на новородените в "Шейново" стана известно в сряда, но инцидентът е от септември. Двете деца са били родени в един и същи ден, по едно и също време. Месеци по-късно едно от майките прави ДНК тест, който доказва, че детето, което отглежда, не е нейно.

По случая вече работи прокуратурата. Министърът на здравеопазването обяви, че е започнала проверка от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и Столична РЗИ. Меджидиев каза още, че е разбрал за казуса от медиите и обвини директора на болницата д-р Румен Велев, че не го е уведомил навреме. По думите му вероятно в случая става дума за човешка грешка и проявена небрежност от персонала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

22.12 2022 в 13:11

Добре де, как не виждаш толкова време, че номерцата не са еднакви???

865

1

Constanza

22.12 2022 в 09:36

Може да е човешка грешка, поне докато не излязат още случаи.
 
X

Да помогнем на украинските деца!