Акушерката, пребила бебе, имала седем 24-часови дежурства всеки месец

"Медицински одит" глобява дежурната лекарка и шефът на отделението

OFFNews Последна промяна на 07 май 2015 в 09:04 3551 4

Снимка Булфото/Миро Златев

Протест пред "Софиямед"

Акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе в частната болница "Софиямед", е имала седем 24-часови дежурства всеки месец от януари досега, плюс 8-часовия си нормален работен ден, което е нарушение на правилата за почивка.

Това е констатирала проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в лечебното заведение, съобщи директорът й д-р Златица Петрова пред Нова тв.

"Не може да има две последователни 11-часови смени, трябва да има съответната почивка", категорична бе д-р Петрова.

Проверката започва на 24 април, когато се разбира и за инцидента с малката Никол, която веднага е прехвърлена в неонатологичната реанимация на болница "Токуда" и вече няма опасност за трайни последствия от побоя. Докладът от нея, който официално ще стане публичен днес, предвижда да бъдат наложени глоби на дежурната във въпросната нощ лекарка, както и на завеждащия отделението.

Друго нарушение, което одиторите са открили, е че не целият персонал е бил застрахован, каквито са изискванията, а само 77 души висш медицински персонал. Акушерката Емилия Ковачева също не е била застрахована.

В коментар за констатациите д-р Иван Колчаков, директор в "Софиямед", заяви, че акушерката е работила много за "нелоши пари", че болницата изпълнява много по-високи медицински стандарти и че те съвсем не съответстват на това, което държавата й осигурява.

"Покриваме трикратно американските стандарти. Правим уникални неща. Срещу ресурсите, които ни се дават, ние даваме най-доброто здравеопазване в Европа", заяви той.

"Акушерката е работила много за нелоши пари. Това е вдовица с две деца. Знаете ли нейната трагедия каква е? Голямото й дете е отличничка по фармация с покана да учи в Дания и тя е била под огромния стрес да изкара тези пари. Възразяваме срещу тези констатации", заяви още директорът.

Обяснението защо не целият персонал е бил застрахован, а само висшият медицински персонал беше, че има нива на отговорност - акушерките работят под ръководството на лекарите - затова само лекарите имали застраховки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2015 в 10:54

Какви американски стандарти за ветеринарна клиника ли? Пък и ние не сме ли в Европа? Защо гледаме американските стандарти вместо българските и европейските, които видно са стабилно сгазени. Няма как по кодекса на труда да има 24 часа смяна.

07.05 2015 в 10:07

"ние даваме най-доброто здравеопазване в Европа"
Преди 2 седмици ми се наложи да ида на преглед в СОФИЯМЕД - в уговореното време, лекар нямаше. След като чаках близо час попитах на рецепцията какво се случва. Не получих обяснение или извинение, но ми записаха час за друг лекар за следващия ден. Другият си беше в кабинета, но пък се държа арогантно и дали от некомпетентност, дали от мързел ми постави диагноза без какъвто и да било преглед, изписа ми скъпи лекарства и ме отпрати.

07.05 2015 в 09:50

Отпуснете стипендия за Дания на отличничката, вместо да заробвате и побърквате майка и от работа !

"Акушерката е работила много за нелоши пари. Това е вдовица с две деца. Знаете ли нейната трагедия каква е? Голямото й дете е отличничка по фармация с покана да учи в Дания и тя е била под огромния стрес да изкара тези пари. Възразяваме срещу тези констатации", заяви още директорът.

07.05 2015 в 09:45

А нашата трагедия е, че такива като д-р Иван Колчаков не висят по дърветата. По-голяма лъжа от тройното покриване на американски стандарти не бях чувал...