Акушерката, пребила бебе, имала седем 24-часови дежурства всеки месец

"Медицински одит" глобява дежурната лекарка и шефът на отделението

OFFNews 07 май 2015 в 09:04 4152 4

Снимка Булфото/Миро Златев

Протест пред "Софиямед"

Акушерката Емилия Ковачева, която преби 4-дневно бебе в частната болница "Софиямед", е имала седем 24-часови дежурства всеки месец от януари досега, плюс 8-часовия си нормален работен ден, което е нарушение на правилата за почивка.

Това е констатирала проверката на Изпълнителна агенция "Медицински одит" в лечебното заведение, съобщи директорът й д-р Златица Петрова пред Нова тв.

"Не може да има две последователни 11-часови смени, трябва да има съответната почивка", категорична бе д-р Петрова.

Проверката започва на 24 април, когато се разбира и за инцидента с малката Никол, която веднага е прехвърлена в неонатологичната реанимация на болница "Токуда" и вече няма опасност за трайни последствия от побоя. Докладът от нея, който официално ще стане публичен днес, предвижда да бъдат наложени глоби на дежурната във въпросната нощ лекарка, както и на завеждащия отделението.

Друго нарушение, което одиторите са открили, е че не целият персонал е бил застрахован, каквито са изискванията, а само 77 души висш медицински персонал. Акушерката Емилия Ковачева също не е била застрахована.

В коментар за констатациите д-р Иван Колчаков, директор в "Софиямед", заяви, че акушерката е работила много за "нелоши пари", че болницата изпълнява много по-високи медицински стандарти и че те съвсем не съответстват на това, което държавата й осигурява.

"Покриваме трикратно американските стандарти. Правим уникални неща. Срещу ресурсите, които ни се дават, ние даваме най-доброто здравеопазване в Европа", заяви той.

"Акушерката е работила много за нелоши пари. Това е вдовица с две деца. Знаете ли нейната трагедия каква е? Голямото й дете е отличничка по фармация с покана да учи в Дания и тя е била под огромния стрес да изкара тези пари. Възразяваме срещу тези констатации", заяви още директорът.

Обяснението защо не целият персонал е бил застрахован, а само висшият медицински персонал беше, че има нива на отговорност - акушерките работят под ръководството на лекарите - затова само лекарите имали застраховки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови