Москов се закани да понижи лиценза на неонатологията в „Софиямед“

OFFNews 05 май 2015 в 16:54 5344 6

Снимка БГНЕС

Петър Москов

Здравният министър Петър Москов разпореди в болница „Софиямед“, където акушерка преби бебе, да бъде извършена проверка от столичната здравна инспекция, съобщиха от здравното министерство.

Проверката трябва да установи дали неонатологията на болницата отговаря на второ ниво на компетентност съгласно медицинския стандарт.

Решението за новата проверка е взето след излизането на окончателния доклад на „Медицински одит“ от болницата. В доклада е записано, че в „Софиямед“ са констатирани редица нарушения, според които неонатологията на болницата покрива едва първо ниво на компетентност.

В доклада се посочват и редица нарушения при договорите за работа на акушерката Емилия Ковачева, която е назначена на трудов и на граждански договор, които включват смени от по 12 часа. Ковачева обаче е имала смени от 24 часа само по основния си договор. Според здравното министерство това е прикрит трудов договор, затова оттам призовават по този въпрос да се произнесе и Инспекцията по труда.

По повод видеонаблюдението в „Софиямед“ от министерството заявяват, че се повдига въпроса за необходимост от форма за информирано съгласие от всички пациенти заради нарушение на техните права. Според тях докладът на „Медицински одит“ е сигнал и към Комисията за защита на личните данни, която трябва да вземе също отношение по въпроса.

В доклада след одита на болницата се посочва още, че са констатирани редица нарушения при случая с новородената Никол.

Част от документите, свързани с раждането на детето, не отговарят на изискванията. Сред тях е декларацията за информирано съгласие, подписана от майката на момиченцето. Има пропуски и в представянето на данните за информационната система на болницата.

Според доклада на бебето не е извършено изследване на кръв, в това число и скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, както изисква стандартът за неонатология.

Няма и документирани данни за проследяването на състоянието на детето от дежурния лекар от 8.30 до 19.30 часа на 18 април, когато е станал инцидентът с акушерката. Има данни само за направеното кръвопреливане.

В същото време отразените данни не съответсват на данните от становищата на лекарите, които са участвали в диагностицирането на бебето.

От здравното министерство обясняват още, че по време на проверката от „Софиямед“ не са представили редица от поисканите документи, сред които дипломите на двамата лекари, прегледали малката Никол, гражданският договор на акушерката Емилия Ковачева, рапортни книги и документи за това, че служителите в болницата са информирани за наличието на видеокамери.

От министерството уверяват, че за установените нарушения ще бъдат инициирани и административнонаказателни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови