Москов се закани да понижи лиценза на неонатологията в „Софиямед“

OFFNews Последна промяна на 05 май 2015 в 16:54 4261 6

Снимка БГНЕС

Петър Москов

Здравният министър Петър Москов разпореди в болница „Софиямед“, където акушерка преби бебе, да бъде извършена проверка от столичната здравна инспекция, съобщиха от здравното министерство.

Проверката трябва да установи дали неонатологията на болницата отговаря на второ ниво на компетентност съгласно медицинския стандарт.

Решението за новата проверка е взето след излизането на окончателния доклад на „Медицински одит“ от болницата. В доклада е записано, че в „Софиямед“ са констатирани редица нарушения, според които неонатологията на болницата покрива едва първо ниво на компетентност.

В доклада се посочват и редица нарушения при договорите за работа на акушерката Емилия Ковачева, която е назначена на трудов и на граждански договор, които включват смени от по 12 часа. Ковачева обаче е имала смени от 24 часа само по основния си договор. Според здравното министерство това е прикрит трудов договор, затова оттам призовават по този въпрос да се произнесе и Инспекцията по труда.

По повод видеонаблюдението в „Софиямед“ от министерството заявяват, че се повдига въпроса за необходимост от форма за информирано съгласие от всички пациенти заради нарушение на техните права. Според тях докладът на „Медицински одит“ е сигнал и към Комисията за защита на личните данни, която трябва да вземе също отношение по въпроса.

В доклада след одита на болницата се посочва още, че са констатирани редица нарушения при случая с новородената Никол.

Част от документите, свързани с раждането на детето, не отговарят на изискванията. Сред тях е декларацията за информирано съгласие, подписана от майката на момиченцето. Има пропуски и в представянето на данните за информационната система на болницата.

Според доклада на бебето не е извършено изследване на кръв, в това число и скрининг за фенилкетонурия, хипотиреоидизъм и вродена надбъбречнокорова хиперплазия, както изисква стандартът за неонатология.

Няма и документирани данни за проследяването на състоянието на детето от дежурния лекар от 8.30 до 19.30 часа на 18 април, когато е станал инцидентът с акушерката. Има данни само за направеното кръвопреливане.

В същото време отразените данни не съответсват на данните от становищата на лекарите, които са участвали в диагностицирането на бебето.

От здравното министерство обясняват още, че по време на проверката от „Софиямед“ не са представили редица от поисканите документи, сред които дипломите на двамата лекари, прегледали малката Никол, гражданският договор на акушерката Емилия Ковачева, рапортни книги и документи за това, че служителите в болницата са информирани за наличието на видеокамери.

От министерството уверяват, че за установените нарушения ще бъдат инициирани и административнонаказателни производства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.05 2015 в 12:40

Петър Москов да каже той и заместниците му Бойко Пенков и Ваньо Шарков какви суми са получавали от собственика на Софиямед Михаил Тиков. Мафия!

05.05 2015 в 22:54

Пълна мафия е навсякъде - синът на шефката работи в институция, която трябва да проверява майка му. Има цели села оперирани от апендицит или от сърце (зависи какъв специалист се познава със селското ЖИ-ПИ. Същата работа е в Прокуратурата - децата на прокурорите са експерти и вещи лица по досъдебни производства, адвокатите са женени за съдиите и/или са "достатъчно близки" със съдията за да осъществяват ЮРИДИЧЕСКИ БРОКЕРАЖ - разбирай да имат достъп до съдиите и да им дават подкупи....
Никога няма да се опрайм, ей!

05.05 2015 в 20:09

Министерство на Здравеопазването не трябва да очаква от Инспекцията по труда да даде истински и конкретен отговор относно трудово-правното законодоталство - т.е. законно ли е акушерката Емилия да работи на основен трудов договор с 24 -часови дежурства , както се вижда от проверката на Мед.Одит ? Дори не е бил подписан и Граждански договор - това са резултати от окончателната проверка на Мед. Одит.
Синьт на Зам.Директорката на б-ца "Софиямед " д-р Розалина Чобанова работи като експерт в Инспекцията по Труда .
Д-р Р.Чобанова беше Управител на ДКЦ " Софиямед " по времето ,когато Изп. Директор през 2012г-2013г. беше Д-р Бойко Пенков , сегашният Зам.Министьр на Здравеопазването

05.05 2015 в 18:24

Тая болница е перачка за пари, затворете я и прехвърлете субсидията и към пирогов!!!!!!!

05.05 2015 в 18:07

Пълна глупости! Някой понижи ли лиценза на Луфтханза, когато техен служител извърши масово убийство? Не наказвайте болницата, а акушерката!

05.05 2015 в 18:04

Заради един изолиран случай ? Странно поведение