Ако на едно място има само ваксинирани хора, мерките не важат за тях

Не сме канцеларски плъхове, ходим в нощни заведения и знаем какво се случва в тях, заяви зам.-министър Димитър Петров

OFFNews 03 септември 2021 в 08:10 3490 0

Снимка Архив

За ресторантите няма да се промени нищо от новите мерки срещу разпространението на коронавируса. Но хората се държат по-различен начин след 23 часа, ние не сме някакви канцеларски плъхове, и ние ходим в нощни заведения и знаем какво се случва там. 

Това заяви зам.-здравният министър Димитър Петров по БНТ. Целта ни е да не се препълнят болниците и да се намали смъртността - на първо място сме в ЕС по смъртност, добави той. 

Даваме възможност за заведенията да работят на 100% до 23 часа само с ваксинирани клиенти, ако целият персонал е имунизиран. Не разбирам защо протестират срещу това, коментира зам.-министърът. Мерките могат да не важат, ако на едно място има само ваксинирани, обясни той. 

Създали сме ограничения там, където се събират много хора. Театрални постановки, концерти, опери на открито могат да се провеждат. Фестивали обаче - не, обясни Петров, тъй като там има струпване на много хора от различни краища на страната. Той уточни, че вероятно заповедта за новите мерки ще бъде прецизирана в частта за фестивалите. 

Възможно е големите концерти, които са планирани в следващите месеци, да се проведат, ако присъстващите са ваксинирани, каза Петров.

Той посочи, че в момента има тенденция към плато в разпространението на вируса:

"Може да има два вторични пика – с връщането на хората отпуск и с началото на учебната година. Мерките целят да предотвратят ново избухване в разпространението на вируса."

Нямаме намерение да променяме нищо, заради протестите на ресторантьорите, категоричен бе зам.-министърът. 

Съществуващите мерки - дали се спазват, се контролират, колкото е възможно, но това е и въпрос на лична отговорност

Имаше ограничение на лекарства за две-три седмици. Нямаше пари да се поръчат нови количества ремдисивир, но сега всеки ден идват доставки.  Ще поръчаме още 12 000, в момента има от лекарството. В 6 болници ще направим запаси от хепарини, така че да не се стигне до недостиг и да има резерви. Има проблем с кислорода само в една болница в Хасково, там сменяме доставчика, каза още Димитър Петров. 

Той призова, да не се спекулира политически с пандемията.

"Разбирам, че сме в предизборна ситуация и има с какво да се оправдаваме за несвършената работа", каза зам.-министърът по повод обвиненията на проф. Костадин Ангелов, но уточни, че за забавените доставки на лекарства сегашния екип на МЗ няма вина, тъй като средствата са били изчерпани от предишното ръководство на здравното ведомство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!