40-годишна майка е първата жертва на фентанил у нас

OFFNews 21 юли 2023 в 11:06 3817 0

дрога

Снимка Getty Images

Дрога

40-годишна майка е първата жертва на смъртоносния фентанил у нас. Жената от Варна е загубила битката с хероиновата зависимост, дни преди да започне лечението си, съобщи bTV.

Жената е дала обещание в клиника във Варна това да е последният ѝ досег до хероин, а след това да започне лечение за трети път. В дозата обаче има смъртоносно количество от опасния опиат.

"За съжаление, не успя да спре или спираше за кратко и пак почваше. Тази млада жена сега оставя едно 16-годишно дете сираче", казва Павел Павлов, ръководител на терапевтичен център "Само днес" във Варна. 

По думите му фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се използва в медицината с цел обезболяване. Действието му е 50 пъти по-силно от хероина. Използва се в много малки дози при болни от рак в четвърти стадий. Смесването му с наркотик обаче, може да доведе до смърт, предупреждава Павлов.

В същата клиника от година се лекува и мъж, който се съгласява да говори. Чист е от два месеца. Казва, че е употребявал почти всички познати видове наркотици. Дали в тях е имало фентанил, няма как да знае. Казва и че е наясно, че ако този път не спре, следващият може да е фатален.

На този фон от отдела за борба с наркотрафика към Агенция „Митници“ предупреждават, че 100 на всеки 10 000 хапчета с новата дрога, са смъртоносни.

В сряда Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

„От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е точна. Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно“, обясни преди дни Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика