Експерт: Само при вдишване на пратка фентанил може да умреш

OFFNews 20 юли 2023 в 09:20 2943 1

наркотици

Снимка Архив

Наркотици

„При отваряне на пратка с фентанил, дори при неволно вдишване, за една минута резултатът ще бъде летален“, обясни по bTV Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище София.

Той каза, че антидот срещу опасния наркотик има, но не и в България. 

"За последната година в Съединените щати, благодарение на този антидот, е спасен живота на 40 митнически служители", посочи Бакалов.

„Още преди 5-6-години предприехме мерки служителите, които ежедневно отварят наркопратки, да работят с ръкавици и маски. Наистина при отваряне на пратка с фентанил и при вдишване за една минута резултатът може да бъде летален“, коментира експертът.

В сряда Министерският съвет обяви създаването на нов орган, който да се бори с вноса и разпространението на наркотиците. През последните дни стана ясно, че изключително опасният наркотик фентанил вече е засечен в България и има няколко смъртни случая заради него.

Фентанилът по дефиниция е силно обезболяващо, което се използва в хуманната и синтетичната медицина. Една от причините подземният свят да се насочи към този наркотик е, че от много малко количество има голяма печалба.

„От 1 грам фентанил се правят 10 000 дози. Когато това се прави в лаборатория, всяка една доза е точна.
Когато се прави в домашни условия, няма как да бъде толкова прецизно“, посочи Стефан Бакалов.

"Начините на трафикиране са няколко, като най-често се използват пощенски и куриерски пратки, защото не е нужно да бъдат изпращани големи количества, за да има печалба. Няма как фентанилът да бъде разпознат визуално", категоричен бе експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

20.07 2023 в 16:06

Стига глупости...на Янсен има паметник издигнат заради откритието на фентанила,а ние тука говорим глупости и показваме разни пишман-експерти,които са много далече от каквато ѝ да е експертиза.....фентанила е помогнал на безброй хора,въздействието му се контролира сравнително лесно и бързо и всичко това е гнусна,некомпетентна и противна кампания на необразовани илитерати....
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика