18 нови случая на COVID-19, 6 са вече починалите у нас (видео)

Прекратяват се сутрешните брифинги на щаба

OFFNews 28 март 2020 в 18:11 8982 0

18 нови случая с потвърдени проби за коронавирус има за деня, съобщи началникът на щаба ген.-майор Венцислав Мутафчийски. По време на брифинга беше съобщено и за поредна, 6 жертва на коронавируса. Става дума за мъж от Кюстендил.

В Благоевград днес има 5 случая, във Варна 2, в Смолян 1, в София 8, в Шумен 2. С това общият брой на заразените у нас е 331 души, съобщи началникът на щаба.

Още не сме започнали да вървим към платото на заболяването. Наистина се удържа положението, най-вероятно карантината дава резултати и няма такъв бум, както в другите държави. Единственото успокояващо нещо е, че няма висока смъртност, защото дори и да не сме открили болните, няма как да се скрият труповете, каза още Мутафчийски.

Има двама изписани днес - от Пирогов и от ВМА. Те са с две отрицателни проби.

Наблюдава се едно фанатично желание да се тестват веднага болните. Днес има около 15 теста на болни с по една седмица лечение. Това е загуба на ресурс. Затова създадохме критериите за изписване, подчерта Мутафчийски.

122 от заболелите са настанени в болници, 8 от тях са интубирани. В София в болница са 59 човека, от които 6 са интубирани.

От всички констатирани случаи - 186 (56%) са мъже, а 145 (44%) са жени. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият на 3.

Сутрешните брифинги на щаба в 8  ч от утре се прекратяват заради по-интензивната фаза, в която се очаква да навлезе разпространението на вируса. Остават ежедневните бриофинги в 17 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови