12 медици напускат болницата в Петрич заради неизплатени заплати

OFFNews 23 януари 2014 в 18:19 2107 0

Масови оставки в болницата в Петрич
Масови оставки в болницата в Петрич

Четирима лекари и осем медицински сестри напускат болницата в Петрич заради неизплатени заплати и лоши условия на труд.

От напускането на медиците ще пострада най-много отделението по хемодиализа, където работят осемте медицински сестри.

След подаването на оставките 28 болни на практика ще останат без хемодиализа, разказа една от сестрите – Величка Караиванова, пред bTV.

Една сестра трябва да се обучава най-малко една година, за да работи в диализен център, посочи Таня Кадръмова, която също напуска болницата в Петрич.

Масовите оставки ще се усетят още следващата седмица и в детското отделение. Детското отделение е най-натоварено в момента заради сезона.

Заплатите на медицинските сестри са под 500 лева на месец и не са изплащани от ноември, коментира медицинската сестра Силвия Ангелова.

По думите й обаче неизплатените заплати не са единствената причина за решението им. Много е стар апаратният парк, не сме получавали нови апарати от 15 години. Липсват важни медикаменти, затова всеки ден старшата сестра трябва да изпросва по флаконче-две, банка-две, което изнервя както нас, така и пациентите, допълни Ангелова.

Болницата има големите задължения различни фирми, а общинските сметки са запорирани и пари за заплати няма, обясняват от болницата.

Кметът на Петрич, председателят на Общинския съвет и директора на болницата продължават да търсят начини за решение на проблема.

Четиримата лекари са депозирали оставки с крайна дата за напускане 27 януари. Оставките на сестрите обаче са окончателни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика