Вицепремиерът Марияна Николова: Работим последователно за реализирането на зимен сезон 2020/2021

OFFNews 08 ноември 2020 в 13:24 1415 0

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова започва проверки на зимните комплекси за готовността за предстоящия сезон. По време на инспекциите на място тя ще следи дали се въвеждат и спазват единните противоепидемични мерки и указания за работа. Те бяха утвърдени съвместно със здравните власти и въведени със заповед на министър Николова.

Спазването на санитарно хигиеничните предписания е едно от ключовите условия страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC). Той гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки.

По време на проверката в Боровец министърът лично се увери дали обектите в курорта обособяват карантинни стаи и места, в които да се настаняват в случай на необходимост туристи.

В момента във всички зимни курорти се извършва профилактика на местата за настаняване и изхранване на туристите.

Проверките започнаха от места за настаняване и спортни съоръжения в курорта Боровец, като предстои такива да бъдат реализирани и в други зимни комплекси и дестинации.

Работим последователно за реализирането на зимен сезон 2020/2021. Няма да говорим за силен сезон, но очакваме да има пътувания към курортите ни в предстоящите студени месеци. Бяха разписани указания за работа и аз вече съм на терен, за да следя за стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки, което е единственият начин да гарантираме безопасността на туристите. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Министърът обясни, че в предстоящия сезон отново ще разчитаме на пътуванията на родните туристи и посещения от съседните страни. През лятото отчетохме, че българите преоткриха страната, като предпочитана дестинация за пътувания, очакваме това да се запази и в идните месеци. Хората се ориентираха по обясними причини към по-малки или индивидуални обекти за настаняване за сметка на обектите в големите курорти, коментира тя.

Взети са мерки, всички работят, за да гарантират здравето и живота на българските граждани, отделя се и допълнителен ресурс, необходима е самодисциплина и персонална отговорност, защото без нея усилията на правителството са недостатъчни, подчерта вицепремиерът. Тя заяви, че всички заедно трябва да преминем през този труден и тежък период.

Никой няма да бъде оставен сам, всеки трябва да се опита да насочи вниманието си в алтернативна посока към свои хобита, занимания, да обърне внимание на близките си, книги, интерактивно общуване, да се избегне паника и обсебване с проблема дори и той да не е маловажен, увери министър Николова. И апелира за няколко седмици търпение, солидарност и дисциплина, за да преодолеем това.

Вицепремиерът посочи, че туристическият бранш беше най-силно засегнат от ковид кризата и той продължава да е най-потърпевшият сектор. По предварителни оценки на Световната организация по туризъм спадът в страните от ЕС е около 85% досега, а генерираните загуби само за първите 8 месеца в световен мащаб се изчисляват на 730 милиарда долара. По отношение на предстоящия зимен сезон прогнозите са, че намалението ще е около 70 на сто.

Водя разговори с колегите ми от съседните страни и търсим възможности границите да не се затварят физически, а пътуването в краен случай да става с представяне на отрицателен ПСР тест, информира министър Николова, като уточни, че това е и искане на туристическия бранш. Вицепремиерът припомни, че в изпълнение на този ангажимент вече бяха проведени работни срещи с турския министър на туризма Мехмед Ерсой, както и с посланиците на Гърция, Румъния и Сърбия. Предстои разговор и с посланика на Република Северна Македония.
За мен е важно да обхванем максимално повече мнения и хора, да успеем да помогнем на колкото се може повече български граждани и компании, коментира министър Николова. Тя уточни, че по този повод бяха привлечени на помощ и академичните среди – Института по философия и социология на БАН и Института по икономика и политики към УНСС, да направят своите анализи и прогнози за туризма и как да се възстанови след пандемията. Според проучването на БАН най-полезни за бранша ще бъдат ваучерите за почивка, обучаването на кадри и евентуалното разширяване на мярката 60/40, която за туристическия бранш е 80/20, така че да може да обхване и сезонните работници.

Относно помощта за екскурзоводите, министърът каза, че са разработени условия и възможности за подпомагане по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, които са предоставени на Министерството на икономиката, което отговаря за управлението на фонда. Те не са юридически лица, което създава трудности в предоставянето на финансирането, затова в момента се търсят начини, как средствата да достигнат до крайните бенефициенти, заяви вицепремиерът. По думите й това е възможно да стане до края на годината.

Министърът посочи още, че от месец септември се работи и за летен сезон 2021. Следващата година ще е годината на специализирания туризъм, като акцентът ще е насочен към туристически услуги, към които има засилен интерес по време и след Ковид-19, заяви тя. И уточни, че това са продукти насочени към близостта до природата и укрепване на здравето и правилното хранене- като еко, селски, СПА, балнео, кулинарен и други видове туризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови