Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кметът на Кранево: Надяваме се морето да ни върне още няколко метра от плажа

OFFNews 15 април 2015 в 09:10 5753 1

Кметът на Кранево: Надяваме се морето да ни върне още няколко метра от плажа

Оградата на част от плажа на с. Кранево съществувала повече от 50 години и тя не огражда плажната ивица.
Това обясни пред Нова кметът на селото Румен Николов.

Той разказа, че оградата предпазва децата от международния лагер, които идват тук всяка година. Това че зад оградата има пясък, се дължи на морето, което с годините го е натрупало там. По-рано тази част не е била плажна ивица.

Както OFFNews писа плетът разделя пясъчната ивица на две пред Международния пионерски лагер в селото.

Според кмета оградата е поставена по границите на урегулиран частен имот. „Влиза се в сезон и инсинуациите започват. Това е пясък, който е довлачен от морето през зимата“, категоричен е кметът, като обясни, че морската вълна достигала 20 метра.
Оградата през годините е изглеждала различно, но сега е с мрежа, за да пропуска водата.

Кметът обясни, че концесионерът е подписал договор за стопанисването на 10 дка плажна ивица, но сега имал по-малко, тъй като морето е погълнало останалата част.

„Има в момента прекрасна 20 метра ивица плаж. Надяваме се морето да ни даде през лятото още няколко метра от плажа“, обясни кметът.

Той разказа, че на тази ограда преди близо 50 години са снимани сцени от сериала „На всеки километър“. На нея злодеят Богдан Велински (в ролята Георги Черкелов, бел. ред.) бил привързан с белезници.

Ограда на плажа в Кранево е дълга около 150 м. Разположена е по дължината на плажната ивица, която не е заградена и достъпът до плажа е свободен. 

Наемател на плажа на Международния пионерски лагер е фирма "ЕФЕКТ-3" ООД на хотелиера Георги Цурев.

Дружеството стопанисва плажната ивица с договор за 5 години от 2011 до 2016 година като заплаща наем от 15 хил. лв. годишно. "Ефект-3 ООД" придобива и имота на бившите бунгала на Международния пионерски лагер в Кранево чрез апорт точно преди 10 години, в последните дни на правителството на Симеон Сакскобурготски.

Държавата тогава се раздели с имот, разположен на площ 84 170 кв. м, както и с построените върху него три двуетажни вили с обща разгърната площ от 1874 кв. м, 11 дървени бунгала с обща площ 1064 кв. м, голямо дървено бунгало от 810 кв. м, къща на 63 кв. м, кафе-сладкарница, складове, хидрофорна станция, игротека и медицински пункт. Всичко това е оценено на 7 932 000 лева.

Освен че сумата е, меко казано, смешна, за да влезе във владение, Цурев е трябвало да извади само 82 560 лева. По този начин той слага ръка върху 51% от капитала на новоучреденото дружество, а доброто му управление не е донесло досега и лев изгода на принципала Министерството на образованието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!