"Томас Кук" отказа полети до Варна, ще вози само до Бургас

Компанията очаква да доведе 180 хиляди туристи у нас лятото

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2015 в 18:29 5093 7

Министърът на туризма Николина Ангелкова

Най-големият британски туроператор "Томас Кук" окончателно се отказа от опитите да възстанови чартърната линия до Варна.

За Северното Черноморие няма достатъчно туристи, обясни главният мениджър за договорите на „Томас Кук" за България Алекс Вреде на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Чартърната линия от Англия до Варна действаше допреди 6 години. Миналата година имаше опити да бъде подновена. Опитът обаче се проваля и тази година.

Туроператорът продължава полетите си за Бургас и оттам ще превозва англичаните, които искат да летуват на Златни пясъци. Ще продължим да промотираме "Златни пясъци" като дестинация, но броят на туристите е твърде малък, за да поддържаме самолетна линия до Варна, бяха написали от "Томас Кук" в писмо от 12 януари тази година.

Срещата днес, на която беше и шефа на „Астрал Холидейз”, официален оторизиран агент на „Томас Кук” и „Некерман” за България, Христо Гълбачев, е била поискана от Ангелкова, след като преди дни се появи информация, че “Томас Кук” спира да лети до България заради провалилия се договор с Би Би Си

„Поисках тази среща, за да установим контакт и да бъдете уверени, че в мое лице бизнесът има партньор, на който може да разчита“, обясни Ангелкова на срещата.

По време на разговора Вреде казал на министърката, че е бил неприятно изненадан от някои съобщения в медиите, според които „Томас Кук” преустановява полетите си до България. Компанията търсела възможности за увеличаване на пазарния си дял в България и очаква да доведе в страната между 160 и 180 хил. туристи през лятото.

„Традиционно имаме около 2 млн. нощувки на сезон на Черно море, което прави „Томас Кук” най-големият туроператор в България“, каза Вреде.

„Във Варна и региона има прекрасни условия за голф туризъм, които трябва да представим на английския пазар“, каза от своя страна министър Ангелкова.

Верде обаче е бил категоричен, че към момента във Великобритания няма достатъчно търсене за Северното Черноморие.

Представителите на „Томас Кук” подчертаха, че се радват, че в България вече има министерство, към което да отнесат проблемите си и с което могат да си сътрудничат.

Те казаха още, че очакват труден летен сезон, но продължават работата си на всички традиционни пазари. В момента се наблюдава увеличение с допълнителни полети от „Некерман Полска” към Варна. Очакват се и между 60 и 65 хил. туристи от скандинавските страни.

Предстои да бъде назначено туристическо аташе във Великобритания, каза още Ангелкова. Тя се надява това да помогне за постигането на ръст на английския пазар.

По време на срещата стана ясно, че 50% от туристите във Великобритания планират почивката си през интернет, а в скандинавските страни този дял достига до 70%. Същевременно в Германия едва 10-15 % резервират почивката си онлайн. 

Очаква се следващата седмица министър Ангелкова да проведе среща с ръководството на „Томас Кук“ и „Некерман“, в рамките на международното туристическо изложение ITB, което се провежда в Берлин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 07:44

Рекламата на това правителство отново прозира в статия на Офнюз...
Не сте разбрали правилно - 'вече има министерство, към което да насочим въпросите си', и 'ама съвсем не е вярно, че няма да лети до България.. Просто няма да лети до Варна'..
А защо бе Николинке? Ами защото не можете да предложите атрактивна 'стока'... Да, 'пиянките' не ги искаме във Варна... Обаче от друга страна колкото пъти ББ дойде на власт, толкова пъти парадира как щял да направи Варна село... И почти успява - още малко му трябва да се понапъне... Всички инфраструктурни и национални проекти се отклоняват от Варна... И въпреки това все още Варна е фактор. Което явно пречи на тиквите...

27.02 2015 в 07:19

Министърката не е ли наясно, че по бг черноморието английските туристи идват заради евтината пиячка и нощен живот. С това, което сторихме през последните 20 години изгонихме качествените и платежоспособни туристи. Слънчев бряг с превърна в град на греха и пияници. Емблемата на туризма у нас е евтин алкохол, евтини момичета, евтина храна. Амин!

27.02 2015 в 07:19

Министърката не е ли наясно, че по бг черноморието английските туристи идват заради евтината пиячка и нощен живот. С това, което сторихме през последните 20 години изгонихме качествените и платежоспособни туристи. Слънчев бряг с превърна в град на греха и пияници. Емблемата на туризма у нас е евтин алкохол, евтини момичета, евтина храна. Амин!

26.02 2015 в 23:36

Ами то кой нормален човек би посетил Варна в момента? Някога Варна ми беше любимият град (след моя роден, естествено). Красив, спокоен, със специфична атмосфера. Място, където аристократичният дух на старите варненци се усещаше от километри. Откакто тримата глупаци взеха пълен контрол над града, обаче, там останаха само мутри, селяци и пълна разруха. За какво да се ходи там?

26.02 2015 в 21:03

Каква реклама! Слънчев бряг е легенда и "Томас Кук" може да те направи "легендарен"!

26.02 2015 в 20:59

Голям смях! Г-жата предлага на "Томас Кук" голф туризъм!!! Като няма кой да я светне какъв "туризъм" правят "Томас Кук" да отиде на летището в Бургас и да посрещне някоя и друга група английски "туристи". Истината е, че клиентите на "Томас Кук" искат Слънчев бряг и всичките му "екстри"!

26.02 2015 в 19:00

Как да доведат английски туристи след като няма никаква реклама на България в Англия?!? Единствената "реклама" е с "любезното съдействие" на Daily Mail, който от време на време не пуска нещо негативно за България и българските емигранти.