Петчасова драма в Мелбърн изпрати Надал на финала на Australian Open (снимки и видео)

Александра Маркарян 27 януари 2017 в 15:46 26524 7

Григор Димитров загуби битката с Рафаел Надал след близо 5-часова драма на централния корт в Мелбърн. Българинът изигра най-великолепния мач в кариерата си, който обаче бе спечелен от испанеца с 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(3), 6:4.

Полуфиналният им двубой на Откритото първенство на Австралия продължи 4 часа и 56 минути. Започна в петък и приключи в събота в Мелбърн.

На финала Надал ще се изправи срещу 17-кратния шампион на турнири от Големия шлем - легендарният швейцарец Роджър Федерер, който отстрани друг швейцарец на полуфинала - Стан Вавринка.

Деветият двубой между бившият №1 в света и първата ни ракета в Мелбърн бе планиран за 10,30 ч. сутринта българско време, но започна с известно закъснение заради предишния мач.

Григор имаше възможност да пробие съперника си още в откриващия гейм на първия сет, водеше с 40:15, но пропусна да затвори гейма. След 8 минути игра Надал го записа в своята сметка. Това бе първата и единствена възможност в сета за Григор, който взе втория гейм за 120 секунди игра, а Надал отвърна със същото.

Българинът показа изключителна игра в защита, не едно разиграване изправи публиката на крака.

В четвъртия гейм играта на Григор се пропука и това беше достатъчно за Надал да пробие. Испанецът взе следващия гейм на нула и вече водеше с 4:1. Българинът даде само точка на Надал в сервис гейма си и намали преднината му на 4:2. Последва гейм на нула за испанеца, който взе и следващия гейм и затвори сета при резултат 6:3.

Вторият сет започна с размяна на сервис геймове и красиви дълги разигравания, в които Григор показа, че може да отиграе и топки, които изглеждат невъзможни за достигане.

Типичното за 30-годишния испанец забавяне преди да направи начален удар този път изнерви дори треньора на Григор Дани Валверду, който в един момент започна да поглежда часовника си, да прави красноречиви жестове, чудейки се колко още ще трябва да чака.

С трети ас в мача и първи в сета Надал спечели подаването си и намали преднината на Григор на 4:2. Григор откри седмия гейм с първа двойна грешка. Геймът се завърза, стигна се до 40:40, нова двойна грешка и Надал върна пробива - 4:3.

В това време и зрителите на корта, а и тези извън него наблюдаваха със затаен дъх развоя на вечерния мач на "Род Лейвър арина".

Следващата двойна грешка бе критична, но за Надал. Тя дойде в края на осмия гейм и направи резултата 5:3 за първата ни ракета. До края на сета обаче имаше още време. Нов пробив за Надал и резултатът бе 5:4. Игра на нерви, 40:40, една пропилени точки за пробив от Григор и епична битка бе следващият гейм, в крайна сметка спечелен от Надал. 5:5 и битката за сета започна отначало. Този път в нея доминираше не испанецът, който изстрелва топките като куршуми и се бори за всяка точка като за последно, а Григор. Той извоюва и 11-ия, и 12-ия гейм, и спечели със 7:5.

Третият сет започна отново с размяна на сервис геймове. Напрежението отново се вдигна в третия гейм, когато се стигна до 40:40 и мрежата подари предимството на Григор. Още един удар и сервис геймът му бе спечелен - 2:1. Със солидна игра Надал спечели подаването си и изравни. Грешка на Григор, топка с малко в аут и увеличения натиск от испанеца му помогнаха да пробие в петия сет за 3:2. Григор заигра като машина и обърна следващия гейм в своя полза. Нов пробив и равенство в сета - 3:3.

При всяка точка на Григор и в почивките - както в този, така и във всеки от мачовете в Мелбърн на Гришо - се чуваха възгласи на българските му почитатели. По трибуните се виждаха и български знамена.

След гейм за гейм до 5:5, 40:40 точки в 11-ия и 54 минути игра в третия сет, българинът притисна Надал и спечели подаването си - 6:5.

Здравословен проблем на зрител по трибуните прекъсна играта в този момент.

След 3-4-минутна пауза тя бе подновена. Надал спечели подаването си и вкара сета в тайбрек. Последва нова гладиаторска битка, с мини пробиви, изключително силна и равностойна игра, която изнерви щабовете и на двамата тенисисти, които трудно се задържаха по седалките си. В крайна сметка в тайбрека се наложи Надал, който поведе с 2-1 сета.

Логично, последва лек спад в играта на Григор в началото на четвъртия сет, но той не допусна пробив, напротив - бързо се върна в битката за всяка точка. Последваха 12 гейма без пробив и шампионски тайбрек за Григор, в който той даде само три точки на бившия №1 в света.

Както при всички великолепни мачове в Мелбърн, Род Лейвър гледа на живо и гладиаторската битка Димитров-Надал на "Род Лейвър арина" заедно с хилядите зрители по трибуните.

Пети сет. След близо четири часа игра мачът започна отначало. Още в първия гейм двамата влязоха в титанична 10-минутна битка, която бе спечелена от сервиращия Димитров. Надал измъкна втория гейм. В третия Григор показа виртуозна, спираща дъха игра, която завърши с 18-ия му ас в мача - 2:1 за Григор. Надал изравни и последва нова размяна на сервис геймове. Осмият гейм накара и публиката, и щабовете да настръхнат - Григор си извоюва шанс за пробив с 40:15, но испанецът успя да излезе от положението и изравни за 4:4. Пробивът дойде, но в следващия гейм и, за съжаление, за Рафаел Надал, който спечели и критичния 10-и гейм, след като топка на Григор излезе в аут.

Григор игра невероятно. Това беше страхотен мач, бяха първите думи на 30-годишния бивш №1 и шампион от 69 турнира Рафаел Надал.

"Най-добрият мач. Направо съм без думи. Това не се случва често", бе пък първият коментар на Джон Макенроу в коментарното студио след двубоя.

Снимки: Ben Solomon/Tennis Australia, instagram: @besolomon, twitter: @bensolomonphoto

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

27.01 2017 в 23:56

“““..Профил на Чичолина Чичолина Рейтинг : 2258 26.01 2017 в 13:33 10
+ 0 - 23 Българите са една леш, която няма никакво гражданско съзнание, чувство за идентичност, чувство за общо бъдеще.
За съжаление си прав. Не ми се иска да го казвам, но всичко, което си написал, го споделям напълно.....““““““

-----------------------------------------

Кога ТОЧНО си искрена.......Не, че ми дреме особено, но искрено се забавлявам.....;)

42249

3

Denis Rizanov

27.01 2017 в 18:43

5 поредни двойни грешки. Това го пречупи. Трябва да работи над психическата си устойчивост. Изключителен мач, но за жалост отпадна. Дано догодина успее!

11738

2

KumaLisa

27.01 2017 в 16:59

Жалко! Рядко случваща се възможност и Федерер беше готов да полегне, ако се беше стигнало дотам. Евала на Гришо обаче! Играе по шампионски. Наистина промяната е предимно в главата!

29585

1

Izalina

27.01 2017 в 16:04

Страхотен мач и абсолютно равностойно представяне! И двамата заслужават място на финала.
По-радостно щеше да бъде това да е Григор, но ... другият път. Чудесна форма демонстрира.