Джокович може да вдъхнови антиваксърите: какви са мотивите на съда да изгони световния №1 от Австралия

Александра Маркарян 20 януари 2022 в 17:49 10848 3

Новак Джокович

Снимка Сем. Джокович/Туитър

Джокович, пристигнал на летището в Белград, след решението на съда в Австралия.

Опасността Новак Джокович да е заразен или да предаде COVID-19 по време на Australian Open е много малка. Въпреки това неговото присъствие поставя в риск здравето на австралийското общество, защото може да насърчи антиваксиналните настроения и поведение. Оставането на Джокович в страната може да се възприеме и като "победа" на антиваксърите.

Това е сърцевината на мотивите за изгонването на световния №1 в тениса Новак Джокович от страната преди Откритото първенство на Австралия. Днес Федералният съд на Австралия публикува мотивите зад решението си в подкрепа на анулирането на визата на 34-годишния сръбски тенисист.

Аргументите изтъква министърът по миграционните въпроси Алекс Хоук и в голямата си част те са приети от съда.

След решението му носителят на 20 титли от Големия шлем, включително 9 от Откритото първенство на Австралия, планира да съди страната за 3,8 млн. евро, съобщават британски медии.

На 18 ноември 2021 г. Джокович получава виза, за да се състезава в турнира. Той не е ваксиниран срещу COVID-19. Визата му е издадена на основание медицинско изключение, а именно положителен тест от декември. В писмо Tennis Australia потвърждава пред министъра, че медицинското изключение е валидно. Джокович пристига в Австралия на 5 януари 2022 г. На летището е задържан за обяснения, каквито вече е дал пред всички инстанции, за да получи визата. Разпитват го до малките часове на 6 януари. Граничен служител анулира визата му. Задържат го в център за мигранти. Джокович обжалва и съдия отсъжда в негова полза. Казва, че граничният полицай е превишил правата си. Световният №1 вече може да тренира в Мелбърн, но за кратко. Законът дава право на министъра по миграционните въпроси да отнеме виза по своя преценка, ако реши, че получилият я представлява заплаха за здравето на австралийците или обществения ред. В последния момент - петък вечерта преди започващия в понеделник турнир - Алекс Хоук я анулира. Джокович отново е задържан в центъра. Адвокатите му пак обжалват. Часове преди началото на Australian Open, в неделя, съдебният състав взема окончателно решение: световният №1 трябва да напусне доброволно страната или ще бъде депортиран. Законът постановява и тригодишна забрана за издаването на нова виза, освен при промяна в обстоятелствата, които да удовлетворят министъра.

В мотивите министърът е цитиран да казва, че присъствието на Джокович може да разпали антиваксинални настроения в Австралия и така да се окаже заплаха за населението. Подозрението, че Джокович е антиваксър не е подкрепено с доказателства. Базира се на медийни публикации. Министърът казва пред съда, че не е търсил мнението на Новак по въпроса за ваксините. Сред публикациите, които е подбрал, фигурират и такива от преди пандемията, от 2018 г. По въпроса за КОВИД ваксините Джокович е цитиран да казва, че е против тях, след което се коригира: против е да бъде принуждаван да се ваксинира, за да може да пътува и да се състезава.

Господин Джокович е популярен и неваксиниран, той е модел за подражание и се противопоставя на това да бъде ваксиниран срещу COVID-19, притеснява се министърът. Следователно - заключава той - и други хора, може да последват примера му, особено млади и впечатлителни. Така може още хора да откажат да бъдат ваксинирани, както и да се намали поставянето на бустерни дози.

Министърът посочва, че Джокович не е спазвал противоепидемични мерки, когато е бил диагностициран с КОВИД през декември.

"Предвид поведението на господин Джокович след получаването на положителен резултат за КОВИД-19, неговите публично изразени възгледи, както и статутът му на неваксиниран, считам, че продължаващото му присъствие в Австралия може да представлява риск за доброто на австралийското общество. По-конкретно, неговото присъствие в Австралия може да насърчи други хора да пренебрегват или действат в разрез с препоръките на здравните власти в Австралия, включително, но не само - да се ваксинират или да получат бустерна доза.

В допълнение, считам, че продължаващото присъствие на господин Джокович в Австралия може да доведе до увеличение на антиваксиналните настроения в австралийското общество, потенциално водещи до нарастване на гражданско недоволство, каквото се наблюдаваше по-рано, с митинги и протести, които могат да бъдат източник на предаване (на вируса)."

Министърът изтъква, че разходите за лечение на заболелите са значителни и това се отразява сериозно на здравната система, ограничава достъпа до болнично лечение и намалява леглата за интензивни грижи за останалите пациенти.

Той признава, че Джокович не се е опитвал да наруши нито един австралийски закон, че има добро име и че е филантроп. (Джокович дари милиони на Австралия за справяне с горските пожари, преди държавата и съдът да решат, че той застрашава общественото здраве.). Той се противопоставя на твърдението, че решението е мотивирано политически и не е подплатено с медицински аргументи.

Хоук се позовава и на грешката в декларацията на Джокович, според която той не е бил в друга страна две седмици, преди да отиде в Австралия, докато през това време всъщност е тренирал в Испания.

Претегляйки всичко, министърът преценява, че аргументите в полза на изгонването на Джокович тежат повече. Съдът се съгласява.

Заподозреният в антиваксърско поведение Джокович контролира 80% от акциите в датска фирма, която разработва лекарство против COVID-19, съобщи вчера в. "Гардиън".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови