Затвор за бизнесмен, ако работник без договор загине

OFFNews 20 април 2015 в 09:05 2073 7

Ивайло Калфин

Работодотелите да влизат в затвора, ако техен работник без трудов договор загине по време на работа. Промяната да залегне в Наказателния кодекс, иска вицепремиерът Ивайло Калфин.

Експерти на социалното и правосъдното министерство подготвят измененията, съобщи Калфин по bTV. 

Според Калфин служителите на МВР искат да работят по-дълго в системата и не са против въвеждането на минимална възраст за пенсиониране. 

Калфин изрази надежда, че БСП и ДПС ще подкрепят промените в пенсионната система, подготвяни от министерството, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. 

Калфин отново настоя, че са нужни реформи в ТЕЛК, които да гарантират, че парите отиват при най-нуждаещите се. 

„Броят на пенсиите по инвалидност се увеличат, когато се увеличава безработицата”, коментира Калфин, като допълни, че това ясно показва, че голяма част от хората ползват тези средства, не защото имат увреждания, а защото им са необходими допълнителни средства.

По думите му въвеждането на втора комисия за освидетелстване няма да доведе до усложняване на процеса, защото такава е практиката в цяла Европа.

Според него втората комисия ще даде възможност на хората с увреждания да не се затварят у дома и да разчитат на държавна помощ, а да бъдат пълноценна част от обществото. А парите ще бъдат пренасочени към най-нуждаещите се.

"Всички са съгласни, че ако не пипнем нищо, няма да може да увеличим пенсиите", коментира относно въпросаще има ли увеличение на пенсиите. Министърът настоя, че е реформата трябва да има, за да има промени.

Калфин каза, че детските надбавки за него не са дискриминация. „Това е подпомагане на родители, които имат ниски доходи. Това не е награда за дете. Социалната система би трябвало да подпомогне тези, които имат нужда, това е смисълът на детските надбавки”, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови