Затвор доживот за майката, която уби двете си деца в Сандански

Даниела Добрева 04 юни 2024 в 11:42 2372 2

Кристина Дунчева отива в затвора.

Снимка Архив

Затвор доживот ще лежи Кристина Дунчева.

Кристина Дунчева, която уби двете си деца - 5-годишно момченце и 3-годишно момиченце, получи затвор доживот без право на замяна. 

Случилото се предизвика широк обществен отзвук и редица въпроси за психическото състояние на жената и начина й на живот.

36-годишната сега Дунчева живеела на семейни начала с Г.Т. в Сандански. От връзката им през 2015 г. се родил син, а две години по-късно и дъщеря.

На 19 ноември 2020 г., докато била у дома с децата си, майката извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата. Първо нанесла удар в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа.

Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ само констатирал смъртта на децата.

Съдебномедицинските експертизи установиха, че всяко от децата е било прободено над 30 пъти, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установи, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. Няма психично заболяване или друго, освен че е емоционално нестабилна. Но това не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо нея.

Кристина е със съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде търсена наказателна отговорност, установи още експертизата.

Така Кристина Дунчева се оказа на подсъдимата скамейка.

Сега съдът призна Дунчева за виновна по обвинение, че умишлено е умъртвила двете си деца. Тя е осъдена и да заплати на бащата на децата обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 700 000 лв. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Повече за случая може да прочетете тук, тук, тук и тук.

    Даниела Добрева

    Даниела Добрева е журналист в OFFNews от 2019 г. Кариерата си започва преди повече от 30 г. Работила е на различни позиции в националните вестници "Новинар", "Монитор" и "Сега".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    2

    alfakentavur

    04.06 2024 в 12:25

    Ето де - то е като някои щати в Америка, в която няма смъртно наказание.

    585

    1

    Stoyancho

    04.06 2024 в 12:00

    Tъжно е. Жалко е за погубените невинни животи, но, в такива случай си мисля, че тя вече е осъзнала какво е сторила и нито една причина не я оправдава, но има ли нужда да живее с тази присъда, не е ли по хуманно евтаназия или както в някои щат в Америка - тока на стола - бързо и не толкова безполезно.
    Дано все по- малко такива новини четем.