Майката, обвинена за убийството на двете си деца, се изправя пред съда

OFFNews 07 януари 2022 в 14:54 1828 0

32-годишната Кристина Дунчева отива на съд за убийството на двете си малолетни деца, извършено с особена жестокост и по мъчителен за жертвите начин, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемата Дунчева живяла на семейни начала с Г.Т. в Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил син, а две години по-късно и дъщеря.

На 19 ноември 2020 г., докато била у дома с децата си, майката извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата. Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа.

Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ само е констатирал смъртта на децата.

Съдебномедицинските експертизи установили, че всяко от децата е било прободено над 30 пъти, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установило, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. Няма психично заболяване или друго, освен че е емоционално нестабилна личност. Но това не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата.

Кристина е със съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде търсена наказателна отговорност.

В началото на февруари м.г. Кристина Дунчева бе настанена в психиатрия. Държавното обвинение тогава мотивира искането си с необходимостта да бъде извършена повторна тройна психологична и психиатрична експертиза на Кристина, тъй като вече направената не е дала обосновани отговори на поставените въпроси, свързани със състоянието й.

В момента Дунчева е с мярка "задържане под стража". Според адвоката й тя е била насилвана сексуално от свекър си.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!