Запорират имущество на Цветан Василев за близо 1 милиард лева

OFFNews 11 юни 2015 в 11:33 5410 5

Цветан Василев

Снимка Булфото/Миро Златев

Цветан Василев и съпругата му Антоанета на церемонията по награждаване на банкер на годината през 2013 г.

Съдът е наложил запор на имущество на Цветан Василев за близо 1 милиард лева по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, пише в. "Преса". От комисията отказаха да дадат подробности пред OFFNews с мотива, че към момента всичко е секретно, включително и дали има такова съдебно решение. Причаната за секретността е, че ако решение се обяви, преди да е влязло в сила, потърпевшият може да спаси част от имотите, които подлежат на запор.

Според "Преса" точната сума е 963 047 999 лв. Запорирани са дружествени дялове, акции, банкови сметки, сейфове, леки и товарни автомобили, картини.

Съдът е отказал да спре всички разпоредителни сделки с активите на фирми, в които банкерът или свързани с него лица имат участие. Отказът е оспорен от комисията пред Софийския апелативен съд, пише "Преса".

Срещу банкера и собственик на затворената КТБ е повдигнато обвинение, което е и поводът за искането. В момента Василев е в Белград с отнет паспорт и мярка „подписка”, след като в края на юли 2014 г. бе задочно обвинен за присвояването на 206 млн. лева от КТБ. Въпреки че прокуратурата поиска връщането му в България, а Висшият съд в сръбската столица одобри екстрадицията, тя бе спряна от втората инстанция. През март Апелативният съд прецени, че случаят трябва да се преразгледа и процедурата тръгна отначало. Последната дума за екстрадициите в Сърбия е на министъра на правосъдието.

Решенията на съда влизат в сила веднага, но могат да се оспорят пред втората инстанция. Ако тя потвърди запорите, комисията ще даде на Василев възможност да се защити и да представи доказателства, че е изряден. Искът за конфискация пък трябва да бъде внесен в съда в тримесечен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови