Задържаха секретаря на община Петрич

OFFNews 23 октомври 2015 в 11:13 2089 0

Секретарят на община Петрич Туфчо Сандъкчиев е задържан в рамките на разследване за престъпление против политическите права на гражданите от Районната прокуратура в града. 

Това съобщи Главна прокуратура. 

В хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 11.09.2015г. в сградата на община Петрич секретарят на общината Туфчо Сандъкчиев е извикал в кабинета си служител на общината и му е отправил заплаха, че ще го уволни, тъй като симпатизира на друг кандидат за кмет на общината, а не на кандидата за кмет Вельо Илиев. Вельо Илев е досегашен кмет на община Петрич и кандидат за следващ мандат. Чрез това заплашване Сандъкчиев пречи на общинския служител да осъществи своите конституционни политически права, визирани в чл. 38 от Конституцията, а именно „Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения“.

Разпитват се свидетели, назначени са експертизи. Друг служител на Община Петрич също е свидетелствал за оказван му натиск от секретаря на общината. Разследването продължава.

На 22.10.2015г. Туфчо Сандъкчиев е привлечен като обвиняем и е задържан от прокурора до 72 часа. 

Предстои днес, Районна прокуратура - Петрич да внесе искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

С присъда, влязла в сила на 24.02.2012г. Туфчо Сандъкчиев е признат за виновен в това, че през месец януари 2007г. в гр. Петрич в качеството си на главен секретар на община Петрич в кръга на службата си е съставил официален документ с невярно съдържание. В изготвения от него протокол от заседание на общински съвет допълнил невярното обстоятелство, че общинският съвет е дал съгласие за упълномощаване на кмета на община Петрич да извърши сделка с недвижими имот общинска собственост за нуждите на търговско дружество. Такова съгласие не е имало и не е вземано подобно решение. За престъплението по чл. 310 ал.1 вр. с чл. 308 ал.1 от НК на Сандъкчиев е било наложено наказание лишаване от свобода за срок от шест месеца, чието изпълнение е било отложено за изпитателен срок от 3 години. Наложено е и лишаване от право да заема длъжността „Главен секретар на Община“ за срок от 6 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!