"За" или "против" промяна на Конституцията, магистратите гласуват днес

OFFNews 07 юли 2015 в 07:51 3638 2

Магистрати ще гласуват "за" или "против" законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията. 

На заседание на временната парламентарна комисия за промените в конституцията ще присъства министърът на правосъдието Христо Иванов, председателите на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров,  председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, както и много други магистрати. 

Припомняме, че на 26 май управляващите внесоха в деловодството на парламента законопроекта за промени в Конституцията, според който Висшият съдебен съвет трябва да се раздели на две колегии - съдийска и прокурорска, а мандатът на ВСС следва да бъде намален от 5 на 4 години.

Правосъдният министър пък ще може да участва в заседанията на двете колегии и ще има право на съвещателен глас, гласят още промените.

Миналата седмица всички съдебни институции излязоха със становища: 

Според ВСС промените не могат да бъдат гласувани от обикновен парламент. "Промените в Конституцията, които се отнасят до съдебната реформа и преструктурирането на съдебната власт, могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание." Това е становището на мнозинството във Висшия съдебен съвет по проекта за промени в основния закон.

Върховният административен съд излезе с подобно становище. Според ВАС подготвяните промени в Конституцията могат да бъдат направени само от Велико Народно събрание. От становището на административния съд стана ясно, че предлаганият законопроект "засяга статута, устройството и правомощията на съдебната власт" и това налага извода, "че подобна ревизия може да бъде осъществена само от Велико Народно Събрание."

Президентът Росен Плевнелиев изцяло подкрепя промените в Конституцията. "Това е важна стъпка в осъществяването на реформа в съдебната власт", пише в становището. Той призова магистратите да подкрепят волята за реформа. 

Според правосъдния министър Христо Иванов фундаментална цел на промените е по-високата гаранция на независимостта на съда.

Председателят на ВКС Лозан Панов подкрепи изменението на Конституцията.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък подкрепи само част от промените. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!