За да си вършим работата, ставаме лични шофьори на прокурори. Не знаели къде е ГДБОП

Ако смятате, че желанието ни да стигнем докрай по разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден - заяви Калин Стоянов по повод обвиненията на прокуратурата по разследването за АМ Хемус

OFFNews 12 декември 2021 в 20:32 23500 4

Снимка БТА/Владимир Шоков

Александър Анастасов, началник сектор разследване на престъпления в икономиката в ГДБОП

ГДБОП отговори на обвиненията на прокуратурата в "безпрецедентен натиск", оказан от шефа на ГДБОП заради разследването за източването на милиони от магистрала "Хемус". На брифинг днес директорът на дирекцията Калин Стоянов кагегорично отрече да има натиск, както и да е използвал обидни думи.

"Ябълката на раздора" е делото за източване на милиони от автомагистрала "Хемус".

По-рано днес говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова заяви, че наблюдаващият прокурор по делото е бил притискан да измени квалификацията на деянието на обвиняемия по казуса Борислав Колев в по-лека. Прокурори отказали. На среща в ГДБОП говорили и с директора на службата Калин Стоянов, който искал Колев да получи по-леко обвинение и с остри реплики заявил, че така разследването ще се провали и ще се търси отговорност. Те го приели като заплаха, съобщи Петрова.

42-годишният Колев е обвинен в пране на пари в особено големи размери, отпуснати за строежа на лот 5 на "Хемус". В петък съдът го остави под домашен арест.

В отговор на обвинението Стоянов заяви:

"Поводът за срещата вчера е, че работещите служители ми разказаха, че не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените 54 млн. лв. за строителството на ЛОТ 5 на АМ "Хемус". Лицето е заявило готовност да говори, но единият от разследващите прокурори е сметнал и заявил, че не го интересува какво ще разказва този човек. По този повод отидох в службата да говоря с прокурорите.

Ако смятате, че желанието ни да стигнем докрай по разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден".

Има образувано досъдебно производство за срещу служители на ГДБОП затова, че ние просто искаме да стигнем докрай в това разследване, допълни той.

Началникът на сектора за разследване на икономически престъпления в ГДБОП Александър Анастасов пък допълни:

"Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме. За да си вършим работата, ставаме и лични шофьори на прокурорите, защото някои не знаят къде се намира ГДБОП. Идеята на разследването е да стигне до най-високите нива на престъпност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

13.12 2021 в 13:56

Времето в прокуратурата тече, но по-полека. Да имат време дружките да укрият и унищожат някое доказателство, да изчистят показания, някой да напусне страната два часа преди арест, да се размие обществения интерес в следващото хиперосиране или просто да изтече давността в добре премерени, умишлено грешни стъпки.

8053

2

DARTH VADER

12.12 2021 в 22:33

...МОЖЕ И ДА ГО ОТРИЧАТЕ,НО ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ТАКА...

8053

1

DARTH VADER

12.12 2021 в 22:31

НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЛЕСНО СИСТЕМНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ,КОЙТО СИ МИСЛИ ДРУГО,Е ДЕЛЮЗИЯ
ТЕЗИ ХОРА И "ХОРАТА" ИМ СА "НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР"
И ТАКА Е ОТ 77 ГОДИНИ

 
X

Да помогнем на украинските деца!