За 15 мин. прокурорската колегия махна заместниците на Гешев и уважи искането му да напусне системата

OFFNews 19 юни 2023 в 14:03 4885 0

прокурори

Снимка Архив

Прокурорската колегия набързо се справи с дневния ред.

В рамките на по-малко от 15 минути прокурорската колегия във ВСС прие няколко решения и изчерпа дневния ред на извънредното си заседание, без възражения и дискусия.

С мнозинство от присъстващите на заседанието осем души бе гласувано Красимира Филипова да бъде освободена като зам. главен прокурор и преназначена като обвинител във Върховната касационна прокуратура.

Предложението на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да бъде освободена другата заместничка на Иван Гешев - Десислава Пиронева също бе подкрепено с мнозинство, тъй като бе уважен мотивът на Сарафов за работи с хора, на които има доверие. Самата Пиронева също е депозирала заявление за преназначава във ВАП, което получи всички 8 гласа.

Освободена бе и другата заместничка на Гешев - Даниела Машева. Тя също отива като обвинител във ВКП, считано от датата на вземане на решение. 

Всички осем членове, присъстващи на заседанието, подкрепиха предложението на Сарафов бившият зам.-министър на правосъдието и досегашен следовател в НСлС да Мария Павлова да стане зам. главен прокурор. 

Калина Чапкънова посочи, че ще подкрепи предложението и заради високите качества и високия стандарт при изпълнение на задълженията на Павлова. Тя допълни, че Павлова има стаж над 25 г. в системата, а "последната й атестация е много добра, което свидетелства, че се справя отлично с всякакви предизвикателства в професионален план". По думите на Чапкънова кандидатката "би могла да спомогне за повишаване на качеството в прокуратурата". Нейното изказване бе единственото за днешното заседание.

Огнян Дамянов обяви, че в петък е постъпило заявление от Иван Гешев за преназначаване на длъжност във ВКП, но тази сутрин с ново писмо е оттеглил молбата си "с оглед на актуалните събития и опитите за дискредитиране". Гешев е написал, че не желае да работи като прокурор.

"Не желая да бъда преназначаван и изобщо да продължа да работя в прокуратурата", е категоричен бившият ръководител на държавното обвинение, а прокурорската колегия уважи искането му с пълно мнозинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика