Втора оправдателна присъда за Прокопиев, Дянков и Трайков

OFFNews 20 април 2021 в 14:24 1950 0

Втора оправдателна присъда получиха обвиняемите по делото за продажбата на държавния дул в електроразпределително дружество EVN през 2011 г. бизнесменът и издател на "Капитал" Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души.

Според Апелативния наказателен съд първоинстанционните магистрати са мотивирали ясно и по убедителен начин изводите, въз основа на които миналия юни бяха оправдани шестимата по всички обвинения.

Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Дянков и Прокопиев са обвинени за длъжностно престъпление. Според обвинението Прокопиев е притиснал тогавашния вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков трите ЕРП-та с държавно участие да бъдат приватизирани още същата година, а получените пари да отидат за справяне с последиците от икономическата криза.

Симеон Дянков пък упражнил натиск върху тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост, защото не се погрижил за държавните дялове в дружеството, а ги апортирал в Държавната консолидационна компания и след това те са били продадени на фондовата борса.

Другите обвиняеми по делото са Paдocлaв Paчeв и Любoмиp Eвcтaтиeв от “Бyлбpoĸъpc” и paбoтилия тaм Πeтъp Bacилeв.

Миналото лято всички подсъдими бяха оправдани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!