Прокопиев, Дянков и Трайков са невинни по делото за ЕVN

OFFNews 28 юни 2020 в 15:43 6461 2

Снимка БТА

Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са невинни по делото за приватизацията на държавния дял на EVN през 2011 г., реши днес Специализираният наказателен съд.

Експертите от "Булброкърс" Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев също бяха оправдани.

Симеон Дянков чу решението на съда по видеовръзка, защото се намира в САЩ.

Прокуратурата искаше затвор и за шестимата. Днешното решение на Специализирания наказателен съд не е окончателно.

Прокуратурата цитира Библията

Прокуратурата ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон, и ще изготви протест, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров.

В момента не мога да коментирам съдебното решение, тъй като няма подробни изготвени мотиви. Всеки един коментар на това, което чухме в залата, към настоящия момент е неуместно, заяви той пред БТА.

Петров цитира фразата от Еклисиаст "Има време за говорене, има време и за мълчание", като обясни, че сега е време за мълчание.

"То се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Нищо не е свършило, докато не е свършило", обобщи наблюдаващият прокурор.

Трайков пред съда: Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми

Надявам се, че отдавна се убедихте в пълната несъстоятелност на повдигнатото към мен обвинение - както това е ясно за всеки обективен наблюдател. Обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на правителствено решение, продиктувано от необходимостта от спешни мерки в подкрепа на фиска по време, когато фалираха банки и цели държави, кредитите бяха трудно достъпни, лихвите - рекордно високи, а цените на активите - на дъното (и понеже има спекулации и по този въпрос - доклади с решения за подкрепа на бюджета не се внасят в МС от министъра на икономиката). Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и Енергопро през Българската фондова борса. Както разбрахме от прокурора, претенции по тези две сделки няма и няма да има - и с основание, заяви пред съда Трайчо Трайков.

Уважаеми членове на съдебния състав, в дейността си като министър и политик винаги съм се водел от това, което съм смятал за най-добро за България. Съзнавал съм възможните последици и съм ги понасял без да се оплаквам. Не мога обаче да приема отмъщението да се изразява в държавна съдебна разправа. Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки, каза още Трайков.

Прокопиев припомни за Ленин и комунизма

Многократно от прокуратурата беше подчертавано, тя не харесва, не одобрява приватизацията в енергетиката, защото се накърняват стратегическите интереси на държавата и се застрашава националната сигурност. Това изказване би било валидно, но в едни отминали времена, когато бащата на световния комунизъм казваше, че "комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялата страна". Ленин безспорно е бил прав тогава, централизираната електрификация е власт и контрол. Преди 30 години обаче българското общество избра друг път. Съвременната енергетика е децентрализирана, близо до потребителите и се управлява от изкуствен интелект, заяви пред съда Иво Прокопиев.

Той е категоричен, че "т.нар. Дело EVN е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционна позиция на "Капитал" и "Дневник", и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България."

Прокуратурата не е политическа партия и трябва да познава и следи за спазването на европейските и българските директиви и закони, а не да ги оспорва или пренебрегва. Давам си сметка, че последните ми думи нямат много общо с темата за приватизацията на акциите на EVN на борсата, както впрочем повдигнатото ми обвинение няма нищо общо със сделката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза още Иво Прокопиев.

Гешев: Загубихме малка битка

След като решението на съда стана ясно, главният прокурор Иван Гешев публикува следния коментар в официалния си профил в Туитър:

"Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот."

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  3943

  2

  OtSofia

  28.06 2020 в 17:10

  От българската обществена гледна точка, тези събития изглеждат така: двама от обвиняемите са тук, за да защитят действията си и въпреки несъмнените неприятности избират да отговарят на обвинението лице в лице пред българския съд; третият обвиняем е на видео, на живо наистина, но не прави мъжкия избор на първите двама. Това ме кара да си припомня, че този човек, който ехидно разнасяше постна пица из държавните институции, след своето министерстване се скри в чужбина от страх пред "българската" - знам ли?, несправедливост и непредвидима заплаха според него, но никак не се уплаши от руската чудовищна корупция и набързо бе назначен на важен руски академичен пост, приемайки да живее без страх в онази действителност, която всъщност беше вероятно спасителна за него. Жалка работа? Да, жалка работа.

  306

  1

  order

  28.06 2020 в 16:02

  И сега ОБВИНЯЕМИЯТ Гошев ко ша прави...
  Нема веке никакво коз в г... т.е. в устата!!!!!
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите