ВСС отказа да се произнесе за гражданството на шефа на СГС Алексей Трифонов

OFFNews 19 октомври 2021 в 19:48 3250 0

Снимка БНР

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да се произнесе за гражданството на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, защото няма правна компетентност да го направи и прие за сведение писмото на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

Казусът влезе за разглеждане във ВСС преди пет дни.

Тогава Стоилов обяви, че Алексей Трифонов няма българско гражданство и че при пресъставянето на акта за раждането му не са били установени основания за придобиване на българско гражданство.

"Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая.

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. По делото тогава беше представена справка от Руската федерация, че Трифонов не е руски гражданин, макар че е роден в Курск.

Според правосъдния министър съдът няма право да установява гражданство. Той обясни, че има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението, и това, което е постановил съдът.

Законът за съдебната власт е категоричен, че за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само бг гражданство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови