Шефът на СГС няма българско гражданство, обяви Янаки Стоилов

OFFNews 14 октомври 2021 в 11:53 13409 1

Шефът на Софийски градски съд Алексей Трифонов няма българско гражданство. 

Това съобщи министърът на правосъдието Янаки Стоилов преди днешното заседание на пленума на ВСС. Той е изпратил до Съдийската колегия данни за противоречие относно гражданството на Трифонов. 

Министърът допълни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство. "Не е посочено основание за създаването. Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", коментира Стоилов и допълни, че очаква Съдийската колегия да се произнесе по случая. 

По повод оспорването на конкурсната процедура за назначаването на Трифонов за председател на съда, Върховният административен съд е постановил, че той притежава българско гражданство. По делото тогава беше представена справка от Руската федерация, че Трифонов не е руски гражданин. Той е роден в град Курск.

"Съдът няма право да установява гражданство", обясни обаче министърът, цитиран от БТА.

"Има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението, и това, което е постановил съдът", каза Стоилов.

Според Закона за съдебната власт за съдия, прокурор или следовател може да се назначи лице, притежаващо само бг гражданство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови