ВСС обсъжда затваряне на съдилищата, адвокати против мярката на протест

OFFNews 03 ноември 2020 в 07:59 6396 1

Съдийската колегия на ВСС ще заседава днес, първа точка в дневния ред е обсъждане на работата на органите на съдебната власт в рамките на извънредната епидемична обстановка. 

Според неофициална информация се подготвя ваканция за магистрати от 15 ноември до Нова година. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е важно да не спират съдебните процеси и - където е възможно, институциите да функционират онлайн. 

Обединението на свободните адвокати излезе с отворено писмо до Народното събрание, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет и Адвокатските съвети в страната с призив да се предприемат и подкрепят нужните мерки, така че да не се стига до повторно затваряне на съдилищата и преустановяване провеждането на открити съдебни заседания по граждански, търговски, административни и „по-леки" наказателни дела. 

Припомняме, че тази година съдилищата вече бяха почти напълно затворени от 13 март до 13 май, след което започна 
бавен процес на възстановяване на нормалния ритъм на работа и повечето дела, чието разглеждане бе отложено, започнаха да се гледат в нормален порядък едва от септември. Правителството и ВСС имаха над 6 /шест/ месеца да се подготвят
и да предприемат мерки за адаптиране на съдилищата за работа в условията на пандемията, при положение, че се очакваше увеличаване на заболеваемостта в есенно-зимния период, пишат Обединението. 

Адвокатите смятат, че "предлаганата мярка на затваряне е несъразмерна и непропорционална с оглед вече взетите
противоепидемични мерки в съдилищата. Същата би довела до много по-големи вреди за правосъдието, обществото и икономиката, отколкото да окаже полезен ефект в създалата се обществена обстановка". 

Обединението на свободните адвокати се обръща и към Висшия адвокатски съвет и всички Адвокатски съвети в страната, които са призвани да защитават интересите на адвокатите, с призив да предприемат незабавни и твърди действия за недопускане на евентуалните промени в закона, като се противопоставят на предвижданите нови ограничения и като подкрепят планирания Национален протест на адвокатурата, насрочен за 4 ноември. Адвокатите, като упражняващи свободна професия, бяха изключени от всички мерки за справяне с последиците от COVID 19 и повторното преустановяване провеждането на открити съдебни заседания би имало още по-тежки последици за българските адвокати и техните клиенти –граждани и юридически лица. Всички представители на професионалните общности твърдо защитиха интересите на своите членове, което не може да се сподели за адвокатските органи, които не обясниха на обществото последиците за адвокатите и не предприеха активни действия за тяхното компенсиране, се казва още в писмото на Обединението на свободните адвокати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови