ВСС образува дисциплинарка на съдия Андон Миталов

OFFNews 18 февруари 2020 в 15:13 2382 0

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд, който беше обявен от САЩ за корумпиран. Решението е взето със 7 гласа „за“ и 4 „против“. Преди това министърът на правосъдието Данаил Кирилов предложи спецсъдията да бъде уволнен.

При дисциплинарното производство ще се събират доказателства и за уронване на престижа на съдебната власт. До 2 месеца дисциплинарният състав трябва се събере, а през това време Миталов остава на работа. Членовете на дисциплинарния състав са Даниела Марчева, Боряна Димитрова, Атанаска Дишева, която е докладчик.

"По-страшното е, че с това действие на министъра на правосъдието в съдебната власт се настани политиката и още повече геополитиката", коментира председателят на ВКС Лозан Панов. Той съобщи, че днес на обяд в Съвета е получено писмо от Антикорупционната комисия, а в него се казвало, че информацията е класифицирана.

Преди около 14 дни държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви, че съдия Андон Миталов е свързан със сериозна корупция и заради това на него и семейството му се налага забрана да влизат в Щатите.

Простъпката на спецсъдия Миталов е в това, че е пуснал в Москва обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов, което се случи миналата година. Самият Малинов обяви, че не познава съдията.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към ВСС проверка на магистрата, който извърши предварително проучване и констатира, че няма основание за започване на проверка срещу съдията, тъй като не се установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото.

Миналата седмица Съдийската колегия отказа да разгледа случая "Миталов" и поиска допълнителна информация за него от правосъдния министър Данаил Кирилов. Той не представи конкретни доказателства, но отново настоя Миталов да бъде уволнен заради накърняване на престижа на съдебната власт. От САЩ също не дадоха повече подробности за корупционните практики на съдията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови