ВСС може да анулира изпита за младши прокурори заради трима преписвачи

OFFNews 22 април 2015 в 22:40 6224 1

Следващата седмица Висшият съдебен съвет ще реши дали да анулира писмения изпит за младши прокурори заради хванати трима преписвачи.

Трима души са преписвали на изпита, като един от тях е имал пищов с предварително решен казус. Това означава, че е имал предварителна информация за казусите, които са дадени на изпита.

На свое заседание днес Комисията по предложения и атестиране на съвета е взела решение да отмени частично конкурса за младши прокурори. Той трябва да започне от фаза на формиране на конкурсните комисии, няма да има ново подаване на документи и ново класиране на допуснати и недопуснати кандидати. Такова предложение ще бъде внесено на заседанието на ВСС следващата седмица.

Единия от преписвачите е Тодор Караиванов. Той е съдебен помощник в Софийския градски съд. Днес е подал молба за напускане, пише "Правен свят".

Вчера Комисията по предложения и атестиране на Висшия съдебен съвет след среща с конкурсната комисия реши да уведоми и.д. шеф на СГС Владимир Йорданов за действията на Караиванов, за да бъдат предприети съответните дисциплинарни мерки. До този момент обаче в градския съд не са постъпили документите от Съвета.

Караиванов няма да бъде допуснат до нито един друг конкурс на ВСС, вероятно ще има и последици и във връзка с участието му в изпита за младши съдии, който той вече е минал.

След заседанието на ВСС днес Ясен Тодоров, член на ВСС и председател на етичната комисия, беше категоричен, че нито един член на съвета няма достъп до казусите, а ключът от касата, в която се съхраняват казусите, се държи само от един човек от администрацията.

"Няма как казусът да изтече от ВСС. Имам 100% гаранция за лоялността на администрацията. Ако се окаже, че е изтекла информация от нашите служители, на секундата ще подам оставка", заяви още Тодоров.

Ясен Тодоров призна, че познава Тодор Караиванов, защото преди време е излизал с дъщеря му. Членът на ВСС изясни, че от август са разделени и оттогава не е виждал Караиванов.

"Дъщеря ми няма откъде да има казуса. Неприятна е тази спекулация с моето име. Аз нямам досег до казусите", поясни Тодоров.

Той изрази надежда истината в този случай да излезе наяве.

"За съжаление, това нещо се е случило. Не може заради един, двама, трима или петима човека да опорочат труда на стотици хора – както на участниците в конкурса, така и на администрацията, и да хвърлят петно върху всички. ВСС няма вина, но понася негативите. Надявам се, че хората, които са участвали в това нещо, ще имат време да размислят, ще имат доблестта да спасят честта си и тази на правосъдието и да постъпят, евентуално за първи път в живота си, като мъже. Това е моят призив", заключи Ясен Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков